Benić: Vinkovačka bolnica postala ustanova koja svake tri godine stvara 100 milijuna kuna novog duga

Foto. google.he

VINKOVCI, U Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje više od 12.000 medicinskih sestara čija je plaća ovdje oko 7.000 sa svim prekovremenim satima, a u EU oko 2.500 eura, koje rade skor bez dana odmora i uz teške postojeće i zahtjevne uvjete rada, te oko 600 liječnika čija je plaća u RH oko 9.500 kn a u EU oko 4.500 eura te su odlasci na svakodnevnoj bazi i pitanje je trenutka zatvaranja Odjela, upozorio je glavni Nacionalni koordinator zdravstvene politike SDP-a, Saša Srića na konferenciji za novinare vinkovačkog SDP-a, održanoj u subotu u stranačkim prostorijama te politčke stranke.

“Plan SDP je prije svega jednako pravo na zdravstvenu uslugu i zdravlje svim našim građanima. Borimo se za ostanak naših dragocjenih medicinskih sestara i liječnika povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta. Planiramo smanjiti liste čekanja sustavom otvorenih vrata odnosno radom iza 16 sati te se borimo za javno zdravstvo i povratak Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar i povratak specijalista u Domove zdravlja”, kazao je Srića.

Foto: SDP

Predsjednik vinkovačkog SDP-a Davor Benić, osvrnuvši se na stanje u vinkovačkoj bolnici glede dugovanja dobavljačima, ustvrdio je kako je u takvoj situaciji najbolje bolnicu staviti pod ingerenciju države.

“Grubo sumirajući može se reći kako je vinkovačka bolnica postala ustanova koja svake tri godine stvara 100 milijuna kuna novog duga, koji bi trebao netko platiti. Ako stanovnici Vinkovaca i okolice misle kako će za pet ili deset godina, s takvim lošim poslovanjem vinkovačka bolnica i dalje postojati odnosno da će pružati prihvatljivu razinu zdravstvene zaštite kakvu sada pruža, varaju se, jer tu količinu novca nemaju i mnogo bogatije sredine nego što je naša”, ocjenio je Benić.

Po njegovim riječima, od kada je početkom 2016. godine novo rukovodstvo, HDZ-ovo od SDP-ova, preuzelo upravljanje vinkovačkom bolnicom, “do 1. siječnja ove godine zaposleno je novih 76 djelatnika, te ih je ukupno 882, a rashodi za plaće na godišnjoj razini su porasli sa 107,2 milijuna kuna na 127,9 milijuna kuna”.

“Pretvorimo li to u postotke vidimo kako je zaposleno 9 % više djelatnika, ali je iznos za plaće porastao za čak 19 %, što možda i ne bi bilo čudno ako se više i radi, pa se taj rad onda i plaća, ali je iz izvješća jasno kako je količina obavljenih zdravstvenih usluga smanjena za nekoliko postotaka. Uz povećanje ostalih materijalnih rashoda za dodatnih 21,9 milijuna kuna više u 2018. nego u 2015. godini jasno je kako se dogodila eksplozija duga vinkovačke bolnice, što za posljedicu ima prijetnje dobavljača o blokadi bolnice”, poručio je Davor Benić.