Politika je, kažu naši stari, kurva

Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Premijera Plenkovića prošlog je tjedna stisnulo sa svih strana, pa je svakom prigodom pokazivao nervozu. Glavna rečenica kojom se obraćao svekolikom pučanstvu bila je – razgovarati ćemo.

Nakon što ga je Milorad Pupovac prije desetak dana pljunuo u lice, izjavom kako je Hrvatska ustašoidna zemlja u kojoj se svakodnevno batinaju Srbi, a on sve polizao u korist opstanka koalicije, vođa hrvatskih Srba je umjesto da se ispriča u javnost pustio vijest da će možda napustiti koaliciju. Onda se povukao iz javnosti i odbio davati izjave dok njegova stranka ne odluči hoće li ili ne ostati uz Plenkovićevu Vladu, pa premijeru nije ostalo drugo do da se prži i kao papiga ponavlja novinarima da će s Pupovcem o svemu još razgovarati. Na raskid tog besramnog braka s SDSS -om nisu ga natjerali ni izričiti zahtjevi čelnika HVIDRE, jer neće njemu netko, pa makar bila riječ i onima koji su zaslužni za stvaranje Hrvatske, govoriti s kim će HDZ koalirati. Politika je, kažu naši stari, kurva. U njoj nema zamjerki, nema ponosa, posebice kada je u pitanju ostanak na vlasti. Ruka više je ruka više, a glas je glas. Nije važno čiji je.

A, konkretne odgovore na svoje zahtjeve za povećanjem plaća nisu dobili ni zdravstvenjaci ni prosvjetari. Naime, nakon što je Plenković prije 15-ak poništio sve što je ministar zdravstva Milan Kujundžić sa sindikatima ispregovarao, zdravstveni radnici su krenuli u prosvjede i umjesto dogovorenih sedam sada traže 10 posto veće plaće. Kako mu ta tema i pritisak zdravstvenjaka već mjesecima ide na živce, a Kujundžić mu ipak mora dokazati da nije član sindikata nego Vlade, ministarstvo je legitiman polusatni prosvjed pred najvećim hrvatskim bolnicama proglasilo nelegalnim. S obzirom da Vlada nema novca ni za već dogovoreno rujansko povećanje, premijeru je preostalo samo da kupuje vrijeme svojom dobro poznatom rečenicom – razgovarati ćemo.

Situaciju mu nije olakšala ni činjenica da se među hadezeovcima nakupilo svakojakog kukolja. Taman kad su ga, u iščekivanju daljnjeg razvoja situacije s USKOK-ovom istragom, novinari prestali pitati oko velikog biznismena i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na površinu su isplivale nove nepodopštine članova vladajuće stranke.

Najprije je istaknuti član HDZ-a, bivši saborski zastupnik, a današnji predsjednik Autokluba Siget, Damir Škaro silovao svoju djelatnicu, prijetio joj djecom i ponudio 80 tisuća eura da o tom nikom ne priča, pa, nakon što je doznao da ga je prijavila policiji, klisnuo u Bosnu. Tamo se kiselio dva tjedna i radio tko zna što, dok se nije odlučio prijeći granicu, gdje je i uhićen. Tko zna zašto se tako ohrabrio? Ipak je riječ o uglednom i bogatom hadezeovcu za kojeg se priča da ima čvrstu ruku. Neki doduše pričaju i da se odavno zna da je nasilan prema ženama ali da se ni jedna od njih nije usudila s tim izaći u javnost iz straha od odmazde. No, to su bila samo šuškanja, pa ovih dana na sve strane pršte fotografije Škare i uglednih članova stranke, a posebno dominiraju one u kojima se razdragano druži s predsjednicom Kolindom. Ipak je on bio čovjek koji se javno zalagao za vjeru i obitelj. Tome u prilog svjedoči i činjenica da iza sebe ima tri propala braka. A onda su ga se, kada su optužbe postale javne, preko noći odrekli i premijer i predsjednica. Jasno su se ogradili od tog nasilnika, pa mu nije preostalo drugo do da bijednim pokušajem zabrane emitiranja emisije, u kojoj žrtva iznosi detalje napada, pokuša zaustaviti javni linč. S obzirom na praksu koju Plenković ima kada su u pitanju stranački nasilnici njegovo izbacivanje iz HDZ-a očekuje se uskoro.

Iako je, nakon blamaže s Kuščevićem, Plenković među članovima pomno birao novog glavnog tajnika stranke, ni taj se nije proslavio. Naime, u javnost je procurila snimka iz koje se jasno vidi da su Ante Sanader i Blaženko Boban, vršili pritisak na članove Upravnog vijeća Doma zdravlja Split da se na čelo te ustanove ponovo izabere dotadašnji ravnatelj dr. Dragomir Petric. No, to nije ništa novo. Svi znamo da politika u imenovanjima ima prednost nad stručnosti. Tragedija je u svemu tome što su transkript snimili i u DORH poslali sami nezadovoljni članovi HDZ-a. Očito je ljudima dosta da pod krinkom partijske poslušnosti moraju dizati ruke kao kokoši bez trunke mozga u glavi.

A ni Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije ovoga tjedna imalo milosti prema premijeru. Naime, nakon višemjesečnog čekanja da im Plenković dostavi papire o svom putu vladinim zrakoplovom na kongres Europske pučke stranke, na koje je usput poveo i neke bivše ministre, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak. Dozlogrdilo im je čekanje da Plenković, Murganić, Božinović, Tolušić i Kuščević dostave dokumentaciju i očitovanja koja su od njih zahtijevali jer se taj zrakoplov ne smije koristiti u privatne svrhe. Premijer je, umoran od svega, očito izgubio živce i ljutito tvrdi da je sva dokumentacija dostavljena i da je postupak pokrenut kako bi se iskompromitiralo kako njega samog tako i bivše članove vlade. Put je objašnjava platio HDZ i ni jedna kuna za hotel i druge troškove nije otišla iz džepova građana. A let ? Ma i to Povjerenstvo stvarno cjepidlači! Taj stranački skup odvijao se baš u isto vrijeme kada je Plenković išao u službeni posjet Finskoj i tamo se, prije no što je i sam otišao na skup, susreo s predsjednikom vlade Juhom Sipilom, pa je očito smatrao normalnim da usput poveze i svoje ministre. Što bi se jadni truckali javnim prijevozom i plaćali avionske karte kad već on ide na račun građana. Avion će gorivo ionako potrošiti – vozio se premijer sam ili u društvu.

Sonja Marinković Hoffmann