“Beeram domaće” predstojećeg vikenda u Vinkovce dovodi najbolja domaća craft piva

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, “Beeram domaće” naziv je 1. Craft festivala koji nadolazećeg vikenda u Vinkovce dovodi 10 domaćih craft pivara koji će ljubiteljima piva iz “kućne radinosti” ponuditi 15-tak vlastitih piva, među kojima i Vinkovčanima već dobro poznati Valens, prvo craft pivo proizvedeno u gradu na Bosutu.

“Biti će to lijepi festival i pozivam sve ljubitelje piva i dobre zabave da dođu idućega vinkenda i vide što smo im pripremili”, kazao je Ivan Vorgić iz vinkovačkog Valentinijana, tvrtke koja stoji iza piva Valens, a koja potpisuje organizaciju festivala “Beeram domaće”.

Valja istaknuti kako će se “Beeram domaće” održati u sklopu VI. Rimskih dana, manifestacije kroz koju se nastoji promovirati bogato naslijeđe Rimskoga carstva na tlu Vinkovaca, a koja se održava pod geslom “Barbari, iter?!” – “Barbari, opet?!”. Predstavljajući tu manifestaciju direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković kazala je kako će posjetitelji imati prigodu uživati u bogatom i raznovrsnom programu, od prikaza borbe Barbara i Rimljana do radionica, rimskih igara, igrokaza na latinskom, borbi gladijatora, rimskog sajma i drugim događanjima.

“Pozivamo sve ljude dobre volje da posjete Vinkovce u vrijeme ovoga festivala i VI. Rimskih dana za koje držimo kako imaju ogroman potencijal i od kojih očekujemo puno u budućnosti u turističkom smislu”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Po riječima Mirjam Jukić, direktorice vinkovačkih Novosti koje su uključene u organizaciju festivala, za dobru zabavu tijekom festivala “Beeram domaće” bit će zaduženi Hladno pivo i Belfast Food čiji koncerti su najavljeni 1., odnosno 2. lipnja u pješačkoj zoni  u kojoj i oko koje će se i održati sva događanja.

Pored sajamskog dijela festivala održat će se i predavanja o povijesti proizvodnje i ispijanja piva na ovim prostorima te o craft pivarstvu u Hrvatskoj i svijetu o čemu će govoriti Hvoje Vulić, arheolog Gradskog muzeja Vinkovci, Krešo Marić, glavni tehnolog u Daruvarskoj pivovari, Miroslav Šuvak, suvlasnik pivovare Nova Runda, Zagreb, Tibor Keinz, vlasnik kušaone piva Gajba, Osijek, Marko Ožegović, administrator Rate Beera (najpoznatija aplikacija za ocjenjivanje piva na svijetu).