Otvoren stalni postav “Muzej Vukovara u progonstvu” čija zbirka sadrži oko 1700 umjetnina

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U prigodi obilježavanja 70. godišnjice otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjice povratka u Vukovar u razrušeni dvorac Eltz, u Gradskom muzeju Vukovar otvoren je stalni postav “Muzej Vukovara u progonstvu” koji je prigodnim obraćanjem otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“U trenutku kada je Zbirka stvarana nastajala je kao iskaz velike solidarnosti umjetnika i svaka umjetnina koja je dana Zbirci dana je s vjerom u povratak u Vukovar”, kazala je Obuljen Koržinek dodajući kako je u širem smislu, otvorenje stalnoga postava ujedno i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol“.

Po riječima ravanteljice Gradskog muzeja Vukovar Ružice Marić otvorenjem stalnog postava “Muzej Vukovara u progonstvu” zaokružen je kompletni postav Gradskog muzeja Vukovar koji se odvijao u više faza. Podsjetila je kako je Gradski muzej Vukovar osnovan 1946. godine, a prvi stalni postav otvoren je 1948. godine zahvaljujući prvoj donaciji osnivača Vukovarca dr. Antuna Bauera.

“Činjenica je kada pogledate bogatstvo kulturnoga blaga kroz dugu i često puta burnu povijest Vukovara, a sve to u ovom prekrasnom ambijentu dvorca Eltz te njegovim pratećim prostorijama, okruženi perivojem, a tik uz obalu Dunava, ne možete ne ostati neimpresionirani “, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Formiranje muzejske zbirke Gradskog muzeja Vukovar u progonstvu potaknuo je 1992. tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, a ideju su podržali brojni hrvatski i inozemni umjetnici, kazala je nekadašnja ravnateljica Muzejsko-dokumentacijskog centra pri kojemu je djelovao Gradski muzej Vukovara u progonstvu u Zagrebu Branka Šulc podsjetivši kako je Zbirka “Muzej Vukovara u progonstvu” široj javnosti prvi put predstavljena 1993. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Danas Zbirka “Muzej Vukovara u progonstvu” broji 1700 umjetnina koje su darovali umjetnici kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (SAD- a, Australije, Kanade, Francuske, Irana, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, San Marina, Slovenije, Velike Britanije i Venezuele, Bosne i Hercegovine).