Arhivska građa HRT-a koristiti će se u vukovarskom Vodotornju

Foto: www.vukovar.hr

ZAGREB, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o., Darijan Zeko potpisali su Ugovor radi ostvarenja zajedničkog interesa – promicanja nacionalne, kulturne i povijesne baštine u edukativne i javne svrhe.

U svrhu izrade memorijalno-izložbenog postava obnovljenog Vukovarskog vodotornja HRT je Gradu Vukovaru donirao arhivski materijal – snimke ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastale tijekom Domovinskog rata kao i snimke progonstva Vukovaraca. Za potrebe projekta i prikazivanja bogate arhive kojom HRT raspolaže, montirane su sekvence koje će se kontinuirano prikazivati posjetiteljima u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.

„Upravo preko tih materijala, pričamo autentičnu priču i vraćamo vrijeme ratnih događanja i progonstva Vukovaraca. Ne kaže se uzalud da slika govori više nego tisuću riječi. Projekt obnove sastoji se od 3 faze, od čega 3. faza obuhvaća popunjavanje prostorija medijskim sadržajem. 1. faza, sanacija samo objekta trenutno je na 70% realizacije, dok je 2. faza – auditorij, igralište, hortikulturno uređenje, završena. Završetkom 1. faze, biti će moguće završiti i onu 3., za što će nam služiti upravo bogata arhiva Hrvatske radiotelevizije“ rekao je Penava.

Govoreći o potpisanom Ugovoru Darijan Zeko je kazao je kako se priča imena kojeg nosi Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva očituje kroz cjelokupni Domovinski rat, širom cijele Republike Hrvatske i iseljeništva.

„Želimo istaknuti i podsjetiti na žrtvu grada Vukovara, žrtvu koju su građani i hrvatski branitelji podnijeli za neovisnu domovinu“, rekao je Zeko.