Alternativni izbori: Piše Gordana Ilić-Ostojić

Foto: globalnet.hr

„Nema uvjeta života na koje se čovjek ne može priviknuti, posebno ako vidi da ih prihvaćaju svi oko njega“ napisao je Lav Tolstoj.

Što se nas tiče, dobro smo se priviknuli i prihvatili. Priviknuti smo se na neimaštinu, lihvarske kredite, ovrhe. Priviknuli smo se na stropove koji padaju u učionicama i škole bez grijanja. Priviknuli smo se na to da za zdravstvenu uslugu treba novaca ili veza. Priviknuli smo se na jabuke uvezene iz Chilea, koje jedemo u Slavoniji, jer su na akciji. A i na sve više zjapeću provaliju nejednakosti smo se priviknuli, rekla bih.

I prihvatili smo. Prihvatili činjenicu da nas varaju i obmanjuju, da nas vuku za nos i prave od nas budale. Na izborima sudjelujemo mehanički. (Ako uopće odemo do glasačkog mjesta obaviti svoju građansku dužnost.) Glasamo za HDZ jer su nam dali posao ili očekujemo da će nam ga dati. Ili za SDP iz sličnih razloga. Ponekad samo zato što glas za SDP znači ne-glas za HDZ. Za ostale stranke glasuju njihovi članovi i njihova šira familija. Njih svih 25, zbirno.

No, osim kaljuže stranačkih opcija u protuprirodnim koalicijama, na ovim izborima nam se ponudilo i nekoliko alternativnih mogućnosti izbora. Nezavisni kandidati za gradonačelnike i načelnike, te liste glasača koje pretendiraju isključivo na mjesta u lokalnim vijećima, a ne na funkcije gradonačelnika. Pažnju su mi privukle dvije od tih opcija: Nezavisna lista mladih iz Vinkovaca i Kandidacijska lista grupe birača iz Vukovara.

Namjera mi je bila razgovarati i s jednima i drugima, te provjeriti u čemu se razlikuju od ‘pravih’ stranaka.

Goran Kajkić, nositelj liste NLM-a isprva je pristao na razgovor, no par dana kasnije me je obavijestio kako se većina kandidata „…nije s tim složila jer ne žele uopće da komuniciramo s medijima jer i njih smatraju odgovornim za ovakvu situaciju u globalu.“  Hm. Dakle: sve što slijedi napisano je temeljem neformalnih razgovora i javno dostupnih podataka. Radi se o mladoj obrazovanoj ekipi, a sami za sebe tvrde kako su i stručni. Program im se zasniva na revitalizaciji gospodarstva, poglavito poljoprivrede i šumarstva, a koje bi bilo financirano iz državnih i EU fondova. Izuzetno mi se pohvalnom čini namjera da ožive relevantne visokoškolske obrazovne institucije u Vinkovcima, i držim im fige da to i uspiju ostvariti. Kako čujem, očekuju osvojiti jedno mjesto u gradskome vijeću, što mi se čini realnim. Drže kako Vinkovce treba ponovo učiniti mjestom dostojanstvenog života, a budu li na gradskim sjednicama inteligencijom i inovativnošću malo uzdrmali ‘establishment’, s zadovoljstvom ću pratiti njihovo djelovanje.

S druge strane, Siniša Mitrović kao nositelj kandidacijske liste grupe birača iz Vukovara ima više sluha za komunikaciju s javnošću. Ima i poneku političarsku odliku – osmjeh za svakoga. Sinišina vizija je slična vinkovačkoj, ali i drugačija. I njegova ekipa polaže nade u sredstva iz EU fondova, no s jednom razlikom: okosnica te priče bile bi nevladine organizacije, odnosno civilno društvo. Organizacija događanja u Vukovaru koja bi upotpunila ponudu i smjestila Vukovar na kartu bitnih i prepoznatljivih  zbivanja (pri tome računajući na trickle-down učinak od kojeg bi koristi imali i oni koji nisu izravno uključeni), socijalno poduzetništvo s programima financiranja, povezivanje i bolje iskorištavanje potencijala – to su njihove vizije. Inovativan je to pristup koji kod nas do sada nije iskušan, no mogao bi biti uspješan. U svakom slučaju, ekipa kandidata okupljena na njihovoj listi ima dugogodišnje iskustvo rada u NGO-sektoru, pisanju projekata i organizaciji, pa im doista želim da i ostvare svoj cilj  – najmanje jedno mjesto u gradskome vijeću. Vrijeme je da u gradu vidimo nešto drugačije.

Stanovite globalne statistike pokazuju da siromašni ljudi izlaze na izbore u mnogo manjem broju nego ostali. Mislim da smo lokalno postali presiromašni da bi si dopustili NE izići na izbore. Svatko od nas na izboru ima nekoliko opcija, a i dovoljno loših iskustava, temeljem kojih možemo odlučiti komu pokloniti povjerenje. Možda je došlo vrijeme da prestanemo investirati energiju u borbu protiv staroga. Umjesto toga, investirajmo je u izgradnju novoga. Jer, možda je došlo vrijeme da se priviknemo i prihvatimo bolje.

Stavovi i preporuke iznesene u autorskim kolumnama, savjetima i komentarima isključivo su stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala press032.