Treća obljetnica katastrofalne poplave u županjskoj Posavini

Foto: Mara Majkić

ŽUPANJA, Treća obljetnica uspješne obrane od poplave, koja je 17. svibnja 2014. godine, nakon pucanja savskog nasipa poplavila istočni dio županjske Posavine prouzročivši katastrofalnu štetu, obilježava se ovoga vikenda u Županji s nekoliko događaja.

Iz parka uz Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji jutros je krenula biciklistička karavana prema Rajevom Selu, a povratak biciklista u Županju očekuje se oko 14 sati.

Konjički centar za terapijsko i rekreacijsko jahanje Županjski kas i Konjička udruga Stari graničar organiziraju pak u nedjelju mimohod jahača ulicama grada Županje u znak sjećanja na uspješnu obranu županjskog kraja od poplava.

Program obilježavanja završava u utorak predstavljanjem knjige “Savska zapljuskivanja”, u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera.

U katastrofalnoj poplavi koja je prije tri godine zadesila dio županjske Posavine stradala su mjesta u najistočnijem dijelu-Gunja, Račinovci i Rajevo Selo u potpunosti, a štete su prouzročene i na području Strošinaca, Đurića i okolnih sela. Uspješna obrana provedena je na području grada Županje i susjednih mjesta pri čemu su spašeni brojni ljudski životi i spriječena ogormna materijalna šteta. Po procjeni stručnjaka, da je došlo do proboja savskog nasipa kod Županje poplavljeno područje prostiralo bi se sve do Vinkovaca.