Novosti u preobrazbi od pukog prenositelja informacije do medija koji ih stvara

Foto: novosti.hr

VINKOVCI, Na kioscima se danas, kao i gotovo svakog petka do sada u proteklih 65 godina, pojavio novi broj Vinkovačkog lista, ali mogao bi se naći nemali broj onih vjernih čitetalja vinkovačkog tjednika koji će rukom posegnuti da iz hrpe novina izvuku najnoviji broj novina, ali će onda naglo zastati, ne pronalazeći prepoznatljivu zlaćano-smećkastu naslovnicu koja je dugi niz godina bila vizuelni znak Vinkovačkog lista. Sve do danas i ovoga petka. Od kojega je Vinkovački list, osim što je “poplavio”, pred čitateljima se našao i u potpuno redizajniranom izdanju. Promjene se vežu za dolazak u Novosti Mirjam Jukić, novoimenovane direktorice te medijske kuće u sklopu koje se nalaze Vinkovački list, Radio Vinkovci te web portal Novosti, i nitko od njih nije ostao pošteđen promjena.

„U prošlom broju Vinkovačkog lista čitatelji su mogli vidjeti u naznakama čemu težimo, a već od ovoga broja mogu se uvjeriti kako pred sobom imaju list sa zanimljivim temama profesionalno obrađenima. Radimo i na preobrazbi radija i želimo ići u smjeru radio formata kakav njeguje Antena Zagreb. Promjene slušatelji već osjećaju u, primjerice, podizanju ljestvice kvalitete glazbenih brojeva gdje nastojimo puštati pjesme koji su hitovi, strani ili domaći“, kaže Mirjam Jukić koja je direktoricom Novosti postala od 1. siječnja, došavši iz tvrke “Promo Cibalae” d.o.o..

Dodaje kako ne voli kada se govori o nekom novom Vinkovačkom listu, već je riječ o rebrendingu najstarije medijske kuće u okruženju.

„Vinkovački list, sa starom iskusnom novinarskom ekipom koja je i do sada ovdje radila, treba ostati informativan i donositi pregled zbivanja u Vinkovcima, ali i ostatku Slavonije umješno kombiniranima sa gospodarskim temama, poduzetničkim pričama i onim što mi znamo reći, „toplim ljudskim pričama““, kaže Jukić dodajući kako je autor novog loga Ivan Gale iz tvrtke Promo Cibalae čija je ekipa u suradnji s grafičkim urednicima lista, izradila cjelokupni redizajn Vinkovačkog lista.

Portal Novosti, po njezinim riječima, zamišljen je kao mjesto kratkih vijesti koje će se izmjenjivati dinamikom kako pristižu u redakciju. Drugim riječima, što brže.

„Kada je riječ o Radio Vinkovcima želimo stvoriti tzv. format radio tj. radio koji će puštati isključivo hitove i bit će okrenut brzim i kratkim informacijama i vijestima, ali ćemo zadržati neke od emisija po kojima smo prepoznatljivi“, navodi dodajući kako novo ustrojstvo radija podrazumjeva i javljanja uživo, ali ne u nekadašnjem informativnom smislu već da radio akivno prati značajna događanja na kojima se okuplja veći broj građana i da se takva događanja prenose uživo, u programu radija.

Sve pod geslom „Uvijek prvi“.

Treba podsjetiti kako je u studenom prošle godine, dakle, ne tako davno, Vinkovački list proslavio 65, a Radio Vinkovci 60 godina rada i postojanja. „U budućem razdoblju možemo samo poručiti da ćemo biti još bolji“, poručila je tada glavna i odgovorna urednica Novosti Marija Gerovac. I u tome smjeru nova ekipa Novosti, čini se, da je i krenula. Osnažena nekim novim, a opet starim imenima vinkovačkog novinarstva, a tu su i „domaći“ novinari, da ih sada sve ne nabrajam, i dio tehničke ekipe kojima predstoji proces prilagodbe i ubacivanja u višu brzinu. Ali, ne treba sumnjati da oni to nisu sposobni i voljni učiniti. Do sada, da pokažu ono što znaju jednostavno nisu niti dobili priliku. U svakom slučaju, kolege sretno!