Milaković: Srbi su kroz godine izgubili niz prava

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Dogradonačelnik Vukovara ispred srpske nacionalne manjine Srđan Milaković ukazao je na konferenciji za novinare na položaj pripadnika srpske nacionalne manjine u gradu kao i na, kako je rekao, opstrukcije u njegovom radu od strane gradonačelnika Ivana Penave. Rekao je kako su Srbi na istoku Hrvatske kroz protekle godine izgubili niz prava koja su do sada konzumirali te da je sve to dovelo da su pripadnici srpske nacionalne manjine na marginama svih događanja. Govoreći na tu temu rekao je da pripadnika srpske nacionalne manjine danas nema na čelnim mjestima u gradskim tvrtkama i ustanova, u policiji, bolnici, državnim institucijama… Milaković je rekao kako niti jedan vukovarski Srbin nije pročelnik u gradu kao i da u gradskoj upravi radi manje pripadnika srpske manjine nego što bi o trebalo s obzirom na postotak koji građani srpske nacionalnosti čine u ukupnom stanovništvu grada.

„Za ovakav položaj srba odgovornost dijele i političke stranke s srpskim predznakom jer su sve ovo vrijeme bile pasivne“, rekao je Milaković koji je prije nekoliko mjeseci izbačen iz SDSS-a, a sada je jedan od inicijatora osnivanja nove političke stranke s srpskim predznakom u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na svoj položaj u gradskoj upravi ističući kako ga Penava opstruira u radu te da je njihov odnos dodatno zahladio nakon predsjedničkih izbora.

„Ne poziva me se na redovite kolegije u gradu, nemam svoj resor, a pročelnici odbijaju da mi daju određene informacije. Naši razgovore se svode kada ga sretnem na hodniku ili pak odem do njega na moju inicijativu. Nismo nikada razgovarali niti o uvođenju dvojezičnosti, a nisam dobio niti odgovore na pitanja koja sam slao“, rekao je Milaković.

Najavio je kako će o svemu izvijestiti Ministarstvo uprave, premijera Oreškovića, njegove zamjenike, političke stranke…

IVAN MATIĆ