Već na proljeće očekuju nas ljetne vrućine

Prema temperaturama zraka kojih smo svjedoci posljednjih tjedana gotovo da se ne može reći da smo na polovici veljače i da je dobar dio zime već iza nas. Ovogodišnju zimu obilježile su iznad prosječno visoke temperature pa su tako meteorolozi naveli kako je globalna temperatura u siječnju bila najviša u povijesti mjerenja od 1880. godine. Niti veljača nije drugačija jer smo svi bili svjedoci temperatura koje su išle gotovo do 20C. Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzoco Drvar u dugoročnoj prognozi najavila je ipak kako zima još nije rekla sve svoje.

„Što se tiče nastavka zime, kaže se: Ako zima ne ugrize, ošine repom. Neće nas baš jako udariti, ali repom će nas ipak malo zakačiti. Naime, na prognozi temperature možemo vidjeti da nas ovog vikenda očekuje još jedno zatopljenje, a zatim oko 23. veljače zahladnjenje s kojim će ponovno pasti malo snijega. Sigurno će ga biti u gorju, a moguće je da i u nizinama još vidimo koju pahulju. Nakon toga uslijedit će prohladno i uglavnom suho vrijeme, a kraj mjeseca bit će nešto oblačniji uz veću vjerojatnost za kišu“, rekla je Mazzoco Drvar.

Kako kaže meteorologinja RTL-a već sad je izvjesno da će biti i žestokih oluja i duljih perioda vrućina. Prema očekivanjima na europsko kopno češće će prodirati oceanski zrak pa se u zapadnoj Europi očekuju česte oluje.

„Ti će atlantski prodori nadopunjavati alpski snježni pokrivač, barem do Uskrsa. S obzirom na to, i u zapadnom dijelu Hrvatske postoji velika vjerojatnost češće pojave proljetnih oluja s pojačanim vjetrom, tučom i izljevima velike količine napadale kiše. S druge strane, na istoku i jugu zemlje očekuje se jači utjecaj tople anomalije s istoka kontinenta. To znači da se već u drugoj polovini proljeća očekuju dulji periodi s gotovo ljetnim vrućinama. Sve u svemu, iznadprosječna toplina se nastavlja i u sljedećoj sezoni, a hoćemo li opet bilježiti i neke rekorde, vidjet ćemo uskoro“, rekla je Mazzoco Drvar u RTL-u Danas.

RTL/IVAN MATIĆ