Otvorena izložba “Didi s Kamešnice”

VINKOVCI, Fotografije tridesetetak mladih autora, sudionika fotoradionica za mlade Hrvatskoga fotosaveza, održanih 2014. i 2016. godine u sklopu projekta „Mladi i baština“, predstavljene su na izložbi „Didi s Kamešnice“ otvorene u četvrtak vinkovačkoj Galeriji fotografije “Meraja”.

Hrvatski fotosavez dvadeset posljednjih godina intenzivno provodi programe za djecu i mlade na području čitave Hrvatske. Temeljni cilj programa za mlade jest potaknuti i omogućiti slobodno, kreativno izražavanje, odnosno doprinijeti razvitku kulture vizualnog izražavanja i pretpostavki za recepciju, prosudbu i život s fotografijom, stvoriti uvjete za stjecanje i proširenje znanja o tehničko-tehnološkim, povijesnim i inim značajkama fotografije, u okviru hrvatske kulturne i prirodne baštine.

„Riječ je o višegodišnjem programu“,kazao je tajnik Hrvatskoga fotosaveza Predrag Bosnar dodajući kako jedna od tema koje se istražuju u sklopu toga projekta su i autentični pokladni običaji, a 2014. i 2016. bilježeni su pokladni ophodi podkamešničkih sela, s područja gradova Sinj i Trilj.

Pokladnu ophodnju podkamešničkih sela čine muškarci koji na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 metra, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama. Utjelovljuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom i skakanjem.

U fotoradionicama „Didi s Kamešnice“ sudjelovalo je 32 mladih iz sela Gljev, iz Zagreba, Bjelovara, Splita, sa Hvara, sa Brača i iz Vinkovaca. Izložbu je otvorio pročelnik Grada Vinkovaca za društvene djelatnosti Ivan G

ĐURO KARALIĆ