Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 58 okrivljenika

OSIJEK, VINKOVCI, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 58 hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju i krivotvorenja isprave, izvjestio je taj Ured na mrežnim stranicama DORH-a.
Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao odvjetnik iz Vinkovaca, u vremenskom razdoblju od početka kolovoza 2015. do 11. veljače 2016. na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije, okupio i povezao u zajedničko djelovanje, II. okrivljenika, odvjetnika iz Vinkovaca, III. okrivljenika, policijskog službenika na radnom mjestu pomoćnika načelnika za poslove policije Policijske postaje Ilok, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, IV. okrivljenika i V. okrivljenicu, voditeljicu Odjela za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, u cilju da bez osnove ishode isplate znatne nepripadajuće nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti od osiguravajućih društava za sebe i veliki broj lažnih oštećenika, te time pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit.
U cilju realizacije plana, III. okrivljenik je ulazio u biltene događaja Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i potom IV. okrivljeniku dojavljivao osobne podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese, te po potrebi IV. okrivljenika i I. okrivljenika neovlašteno obavještavao o načinu na koji se prometna nesreća dogodila, utvrđenjima policijskih službenika na mjestu događaja i mogućoj krivnji sudionika za kršenje prometnih propisa, za koje je postupanje od II. okrivljenika primao mjesečno nagrade u iznosu od najmanje 3.000,00 kuna.
Nakon toga je IV. okrivljenik dolazio u kontakt s osobama koje su sudjelovale u prometnim nesrećama neistinito se predstavljajući da je zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio odvjetničko zastupanje I. i II. okrivljenika u postupcima naknada nematerijalne štete, te ih upućivao kako mogu ostvariti naknadu nematerijalne štete i u istom cilju im davao upute kako da simuliraju postojanje bolova i strahova uslijed prometne nesreće i smanjene životne aktivnosti uslijed pretrpljene prometne nesreće, posebno naglašavajući kako se ti bolovi i ozljede ne mogu medicinski osporiti.
Potom je IV. okrivljenik takve lažne oštećenike upućivao u Odjel za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci kod V. okrivljenice, time da je prethodno I. okrivljenik s V. okrivljenicom, dogovarao tobože hitan prijem, a kasnije i nepotrebno liječenje i terapeutske postupke kako bi se prikupljanjem neistinite medicinske dokumentacije ostvarila čim veća neosnovana naknada nematerijalne štete i privid stvarnih ozljeda i strahova kod lažnih oštećenika. Za svoju ulogu u tako dogovorenom postupanju IV. okrivljenik je za svoje postupanje primao nagradu u iznosu od 500,00 kuna po oštećeniku.
Sukladno dogovoru s I. okrivljenikom, V. okrivljenica je zaprimala lažne oštećenike, sastavljala neistinite dijagnoze, neistinito predočavala da su im potrebna daljnja liječenja i terapeutski postupci i dogovorno obavljala daljnje nepotrebne preglede kako bi nepotrebno liječenje trajalo čim dulje i time se postigla što veća neosnovana naknada nematerijalne štete, za što je kao nagradu od I. okrivljenika primila iznos od najmanje 3.000,00 kuna.
Nakon toga, IV. okrivljenik je upućivao lažne oštećenike da potpišu punomoći za zastupanje, te su potom I. i II. okrivljenici, po dovršetku tobožnjeg liječenja i dovodeći djelatnike osiguravajućih društava u zabludu neistinitom medicinskom dokumentacijom, podnosili u ime tobožnjih oštećenika zahtjeve za naknadu nematerijalne štete, svoj troškovnik i neistinitu medicinsku dokumentaciju.
Temeljem tako postignutog dogovora i opisanog plana udruženja najmanje je 48 tobožnjih oštećenika, prema uputama IV. okrivljenika i uputama još petorice okrivljenika, obavilo nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke.
Nakon toga su u ime najmanje 23 okrivljenika podneseni zahtjevi za naknadu nematerijalne štete osiguravajućim društvima i zahtjevi za naknadu odvjetničkog troška, dok su temeljem podnesenih zahtjeva pet okrivljenika, osiguravajuća društva do danas isplatila naknadu nematerijalne štete i neistinite odvjetničke troškove.
Na taj su način podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete u iznosu od najmanje 116.915,00 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška u iznosu od najmanje 43.125,00 kuna, temeljem kojih zahtjeva su osiguravajuće kuće isplatile iznos od najmanje 21.915,00 kuna na ime naknade nematerijalne štete i iznos od najmanje 7.500,00 kuna na ime odvjetničkih troškova.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnio zahtjev za određivanje istražnog zatvora protiv četiri okrivljenika.

Izvor: DORH.HR