Svečano otvoreno 50. šokačko sijelo

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Glazbeno-scenskom priredbom te izborom najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit, u Županji je u petak svečano otvoreno 50. šokačko sijelo koje je otvorenim proglasila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

“Ova manifestacija već pet desetljeća slavi šokačku radišnost, tradicijsku kulturu, a prije svega radost života. Šokačko je srce otvoreno kao ravnica. Spremno ugostiti, počastiti, zapjevati zaplesati, sve to na jednom mjesto okupljeno kako bi se predstavilo na ovoj smotri”, kazala je u prigodnom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Dotaknula se i sadašnje situacije u hrvatskom društvu rekavši kako ju posebice brine odlazak mladih iz Hrvatske te nezaposlenost žena i mladih. Založila se za što hitnije pokretanje mjera za oživljavanje gospodarstva.

U ime Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac kazala je kako ju kao bivšu folklorašicu posebice vesele priredbe poput Šokačkog sijela. Dotaknula se i projekta Slavonija rekavši kako je riječ o kvalitetnom projektu koji će sigurno polučiti dobre rezultate.

Govorio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić čestitajući Županjcima na 50. šokačkom sijelu. I on je bio optimističan glede budućnosti ustvrdivši kako imamo Vladu koja konačno sluša što joj Slavonci imaju za reći i uvažava njihove potrebe.

Županjski gradonačelnik Davor Miličević ustvrdio je kako je Šokačko sijelo duša Županje i nešto bez čega Županjci ne bi mogli jer su, kako je kazao, duboko srasli tom manifestacijom koja svake zime ljepotom tradicijske kulture grije njihova srca i duše.

Najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji “Šokači cvit 2017.”, proglašena je Mateja Čolić iz Županje, a lentu joj je uručila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.