Započinje 50. Iločka berba grožđa

Foto: TZ Ilok

ILOK, Iločka berba grožđa, najstarija manifestacija na istoku Hrvatske koja je pokrenuta još davne 1962. godine, s prekidom tijekom rata i okupacije, nastavlja se  i ove  jubilarne godine u vrijeme kada su brojni  iločki vinogradi  prepuni zrelih budućih vrhunskih vinskih kapljica, kada Ilok miriše na grožđe i vino, a Iločani spremaju za veliki posao berbe. Tijekom svih dana  trajanja više  je zabavnih, kulturnih, sportskih,vinskih i drugih sadržaja u ponudi. Ovogodišnja, 50. jubilarna  „Iločka berba“ počinje  u petak 25.08. u večernjim satima sa 5. Noći vina u Starom podrumu, posebnim hedonističkim događajem koji  kombinira vrhunska  iločka vina  sa  zavodljivom  glazbenom pozadinom i  bajkovitom  atmosferom povijesnog kompleksa. U subotu, 26.08., održat će se neka od sportskih natjecanja poput jedinstvenog maratona čikli na Dunavu. U  kasnijim popodnevnim satima je tradicionalno druženje u vinogradima  –  „Pudarina“,  a nastavlja se raznim zbivanjima  u nedjelju. Središnji dio je prvi vikend rujna, 01. – 03. 09., sa  mozaičnim programima i cjelonoćnom zabavom,  kada se okupi i najveći  broj  posjetitelja.
U večernjem zabavnom dijelu na ljetnoj pozornici  u  iločkoj tvrđavi  01. 09. (petak) je koncert  klape Stina te legende tamburaške i starogradske pjesme Zvonka Bogdana, nastavlja se u šatorima sa tamburaškom i modernom glazbom, dok 02.09. (subota)  sve posjetitelje očekuje središnji svečani večernji kulturno – zabavni mozaik te zabava uz koncert  Petra Graše  nakon  čega slijedi  još jedna vesela noć do jutra, uz glazbu, ples  iločko vino, gastro i drugu ponudu. Također u subotu,  točno u podne, bubnjari  i mališani uz kočije s grožđem prodefilirat  će glavnom  ulicom  dajući na znanje da je fešta u punom jeku, u popodnevnim i predvečernjim  satima  je i zanimljivo druženje i ponuda  – „Zalazak sunca u vinogradima Trs“.  U sklopu  manifestacije  su i „Dani traminca“, ponuda slastica od vina i grožđa i posebne akcije.

U  nedjelju  slijede sportska događanja, atraktivni konjički program  s kočijama i jahačima te animacija za najmlađe-„Berboland“. Višednevni  zabavni,  kulturni, sportski,vinski i drugih programi  privlače veći broj posjetitelja iz regije i šire stoga je slobodan  smještaj već  sad teško naći no  može  se odabrati i jednodnevne posjete.