Zanimljivosti o Valentinovu

Foto: Ivan Matić

U Njemačkoj djevojke na Valentinovo sade luk, i pored svakog stave ime dječaka. Taj običaj potječe od vjerovanja da će se udati za onog mladića čije ime se nalazi pored luka koji je prvi niknuo.

Djevojke u SAD-u i Velikoj Britaniji vjerovale su da mogu procijeniti tip muškarca za kojeg će se udati prema ptici koju prvu spaze na Valentinovo. Kos znači svećenik, crvendać je mornar, dok je češljugar značio da će se udati za bogata čovjeka. Vrabac je označavao farmera, drozd jako sretnog čovjeka, a golub je značio da će se udati za dobrog čovjeka. Ako je djevojka prvo vidjela djetlića, to je značilo da se nikada neće udati.

Poljubac na Valentinovo trebao bi donijeti sreću za cijelu godinu.

U srednjem vijeku smatralo se da golubovi biraju partnere 14. veljače, te su postali najomiljeniji simbol na čestitkama za Valentinovo.

Prema podacima nekoliko proizvođača kontraceptiva, prodaja prezervativa i kontracepcijskih pilula poraste u tjednu u kojem je Valentinovo.

U Japanu, žene daruju čokolade svojim ljubavnicima, muškim prijateljima i suradnicima na Valentinovo. Muškarci uzvraćaju na Bijeli Dan, 14. ožujka, poklanjajući bijelu čokoladu, nakit i donje rublje svojim prijateljicama i ljubavnicama.

Cvijeće koje se daruje za Valentinovo ima različito značenje. Crvene ruže znače ljubav, žute prijateljstvo, a ružičaste simpatiju. Crveni karanfili znače divljene, bijeli čistu ljubav, crvene krizanteme simboliziraju ljubav, a jaglac mladu ljubav.

Valentinovo je prvo slavljeno u Engleskoj i Francuskoj.

Prva bombonijera za Valentinovo darovana je tek krajem 19. stoljeća.

Vojvoda od Orleansa (francuz), poslao je prvu čestitku za Valentinovo svojoj ženi nakon što je zarobljen 1415. godine.

Izvor: dnevno.ba