Vinkovačka “Ljutoteka”, uspješna poslovna priča temeljena na ljubavi prema ljutom, ljućem i najljućem

Foto: Đuro Karalić

Chili papriku (Capsicum annuum) svakodnevno konzumira više od četvrtine stanovnika Zemlje, kažu statistike. Od prošle godine toj statističkoj svjetskoj četvrtini ljubitelja ljutog, zahvaljujući OPG-u Ištvan iz Vinkovaca i brendu ljutih umaka „Ljutoteka“, pridružili su se i stanovnici grada na Bosutu, ali i Vukovarsko-srijemske županije, pa i drugih krajeva Hrvatske u koji odlazi neki od, do sada proizvedenih, šest vrsta ljutih umaka, proizašlih iz kuharskog lonca OPG Ištvan.

A iza „Ljutoteke“ stoji skromni tim od troje ljudi. Zvonko Ištvan i njegova kći Dinka i Zvonkov kum, Dragutin Crepić.

„Prošle godine nam je bila prva sezona i pokazalo se posve u redu. Ove godine smo se proširili novim plastenikom tako da imamo ukupno oko 1600 sadnica paprika“, priča Zvonko Ištvan dodajući kako je riječ o nekih dvadesetak vrsta chilli paprika. „Imamo nešto starih i desetak novih vrsta“, kaže navodeći kako iza cijele priče stoji ljubav prema ljutoj hrani koju ova složna ekipa sada namjerava pretvoriti i u uspješan biznis.

A tržišnog prostora za poslovni prodor ima i te kako jer u Slavoniji, gotovo pa i ne postoji slični proizvođač.

„Imate u Zagrebu „Volim ljuto“ i nekoliko manjih proizvođača, te u Splitu „Ljutu spizu“ i to vam je to. Bili su u Osijeku neki dečki, ali su u međuvremenu odustali od svega“, dodaje Dragutin Crepić napominjući kako sadnice sami uzgajaju, a sjeme nabavljaju u inozemstvu.

„Sjeme krenemo uzgajati već krajem siječnja. Posadimo ga uz grijaču podlogu i rasvjetu koja gori neprestano osam tjedana. Onda presađujemo u stripore odakle biljke idu u veće kaliće, pa u plastenike, da bi početkom svibnja biljke sadili u zemlju“, pojašnjava dodajući kako berba paprika započinje u kolovozu i traje sve do studenoga.

OPG Ištvan, između ostalog uzgaja, čili papričice Habanero, Fatali, Chili Con, Peter Pepper Red i druge vrste paprike.  Od šest vrsta umaka, koje trenutačno proizvode, najblaži je (!) Višnja Habanero, a najljući Ljutika Carolina Moruga. Između se nalaze Đumbir Habanero, Kim Habanero, Estragon Fatalii i limitirana serija No01.

„Povezali smo se s nekim pizerijama u Vinkovcima i restoranima u Zagrebu koji kupuju naše proizvode. Imamo i web i telefonsku prodaju, a prodajemo i na kućnom pragu i zadovoljni smo. Željeli bi smo da se u konačnici bavimo samo ovime i mislim da smo na dobrom putu“, kaže Zvonko Ištvan napominjući kako su proizvodili i ljute ajvare koji su planuli preko noći.

Navodi kako se ljutina paprika mjeri Scovillima te tako Jalapeno ima 50.000 Scovilla, a tu je negdje i domaća ljuta paprika dok Carolina Reaper može imati i dva milijuna Scovilla. Stoga, ukoliko ste ljubitelj ljutoga, pa i više od toga, u „Ljutoteci“, u dvorištu Duge 27 u središtu Vinkovaca, sigurno će te naći nešto za vlastite nepce i užitak u ljutim, ljućim i najljućim čili umacima.