Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu započele 22. Vukovarske adventske svečanosti

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, koju je u Dvorcu Elzu upalio gradonačelnik Ivan Penava, u Vukovaru su u nedjelju navečer započele 22. Vukovarske adventske svečanosti koje se održavaju pod geslom “Vukovar, grad prijateljstva” i u sklopu kojih će se u naredna četiri tjedna do Božića održati niz događanja vezanih uz adventsko vrijeme.

“Vukovar je danas grad u kojem pružamo ruku pomirenja svima onima koji su voljni živjeti ovdje i izgrađivati s nama ovaj grad. Tako je bilo na samim počecima povratka, tako je danas. U ovo predbožićno vrijeme ljubavi i  mira želimo se posvetiti prvenstveno svojim bližnjima, obitelji i prijateljima i u tome duhu u Vukovaru dočekujemo sve prijatelje koji će ovih dana biti s nama”, rekao je Ivan Penava.

Prethodno je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova održan prigodni program čiji su sudionici do Dvorca Eltz došli u hodnji s upaljenim svijećama. Vijenac je blagoslovio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić dok je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić podsjetila kako su Vukovarci prvi u Hrvatskoj imali adventske svečanosti.

“Šest godina nakon toga organizirao ih je Grad Zagreb, a potom i drugi hrvatski gradovi. Zapravo, to  zajedničko svjetlo koje smo mi pronijeli prije 22 godine, gori danas u cijeloj Hrvatskoj”, rekla je Ružica Marić.

Božičnim pjesmama i prigodnim programom događaj su uveličali članovi vukovarskih kultunro-umjetničkih društava “Dunav” i “Kolo”.