Obilježena 28. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca, branitelja i civila Otoka

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Komemoracijom i polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja u Otoku je obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca pilota Mirka Vukušića i Marka Živkovića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, a počast je odana i 27-ero branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Počast poginulim zrakoplovcima, pripadnicima Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, polaganjem vijenaca odali članovi njihovih obitelji, suborci te broja izaslanstva dok je molitvu predvodio fra Mato Vincetić.

“Domoljubi iz Prvoga zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni”, kazao je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadir Goran Novoselić.

Četvorica zrakoplovaca poginula su u bojnom zadatku u noći 2. prosinca 1991. kod Otoka, kada je njihov poljoprivredni zrakoplov Antonov srušen raketom zemlja-zrak Cub ispaljenom iz okupiranog Orolika.

“Nakon 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati nakon što je njihov zrakoplov srušen iznad Otoka”, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Dražen Milinković.

Govorili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Josip Lucić te počasni građanin Otoka Vladimir Šeks, a nazočnima, među kojima se nalazio i ministr državne imovine Mario Banožić, obratio se i gradonačelnik Otoka Josip Šarić, izrazivši sućut obiteljima i suborcima poginulih zrakoplovaca.