“Od Đurđeva do Markova”: blagoslovljeni konji i konjanici

VINKOVCI, Vinkovačkim ulicama i središtem grada, u subotu je na zadovoljstvo brojnih Vinkovčana koji su se zatekli u prijepodnevnom ispijanju kave u pješačkoj zoni, prošla skupina od dvadesetak konjanika i konjskih zapreka koji su se uputili prema Borincima do tamošnje, prije dvije godine, obnovljene kapele Uzašašća Gospodnjega, koja se u povjesnim spisima spominje još u 18.stoljeću, a ispred koje je služena misa tijekom koje je uprilčen i blagoslov konja i konjanika.

Sve to događalo u sklopu vjerske i tradicijske manifestacije “Od Đurđeva do Markova” koja se 23. i 24. travnja održava u vinkovačkom prigradskom naselju Borinci, utemeljene prije dvije godine te proizašle iz obnove kapele Uzašašća Gospodnjega koja je desetljećima propadala zaboravljena usred plantažnog voćnjaka Borinci. Obnova je započela 2003. godine uz sudjelovanje Povijesnog i športskog društva ”Hrvatski sokol” Vinkovci i udruga “Vinkovački šokački rodovi” i ”Naši Borinci” te potporu vinkovačke Župe Presvetoga Srca Isusovoga.

“Značenje kapele u Draganovcima valja vidjeti u akciji očuvanja kulturnog i vjerskog spomenika koji jasno ukazuje na postojanje i življenja hrvatskog naroda na ovim prostorima još od 14. stoljeća, iako postoje arheološki nalazi koji dokazuju postojanje života i kontinuiteta znatno ranije”, kaže predsjednik Povjesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc.

Svetu misu ispred kapele služio je velečasni Matej Glavica, župnik vinkovačke Župe Presvetoga Srca Isusova koji je potom blagoslovio konje i konjanike. Na istome mjestu, župnik Glavica služit će misu i u nedjelju, kada će se obaviti i blagoslov polja. Običaj je naime bio u Slavoniji da se konji blagoslivljaju na sv. Jurja (23. travnja) koji je u narodu poznat i kao Đurđevo, a polja na Markovo (25. travnja). Kako ove godine blagdan sv. Marka pada u ponedjeljak, misa i blagoslov polja upriličit će se stoga dan ranije, u nedjelju.

Time će i  završiti ovogodišnja manifestacija “Od Đurđeva do Markova” čiji je organizator Udruga “Naši Borinci”, a potporu organizaciji, uz već spomenutu Župu Presvetoga Srca Isusovog, Društvo “Hrvatski sokol” i Udrugu “Vinkovački šokački rodovi”, dale su i gradske vlasti Vinkovaca.

ĐURO KARALIĆ