Noć knjige 2016. održana uz bogat program

VINKOVCI, Već tradicionalna kulturna manifestacija, Noć knjige, kroz koju se već petu godinu zaredom daje poticaj kulturi čitanja, upriličena je  ove godine u brojnim hrvatskim gradovima (njih ukupno 224) sa čak 527 sudionika koji su pripremili više od 1000 programa. Noć knjige 2016. bila je u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Svoj doprinos ovoj manifestaciji i ove je godine dala i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. U vremenu od 17 do 22,30 sati djelatnici te gradske kulturne ustanove osmislili su i realizirali bogat program uz niz sudionika koji su još jednom svjedočili o značenju knjige i pisane riječi za očuvanje kulturnog indentitta.

Tako je izemđu ostaloga upriličena Noć otvorenih vrata Memorijalne knjižnice Ivana Vanje Radauša povodom 110. obljetnice rođenja toga zaslužnog Vinkovčanina te Noć otvorenih vrata Bibliobusa u prigodi 10-te obljetnice njegova rada. Održana je i tribina o putujućim knjižnicama te dodjeljen nagrade najčitateljima knjižnice i bibliobusa u 2015. godini. “Dva velikana: William Shakespeare i Josip Kozarac”, naziv je programa koji su osmislili učenici i profesori Tehničke škole Ruđera Boškovića

Posjetiteji su u hodniku knižnice imali prigodu razgledati i izložbu “Knjiga svaki dan” odnosno radove s prošlogodišnjeg foto natječaja i izložbe Gradske knjižnice i čitaonice Požega, na kojem je prvo mjesto osvojio vinkovački fotograf Zvonimir Tanocki.

ĐURO KARALIĆ