Najavljujemo: O novinarstvu u Domovinskom ratu na okruglom stolu u Gradskoj knjižnici Vukovar

Foto: Pixabay

“Novinari na prvoj liniji bojišnice” naziv je okruglog stola koji će se u utorak, 22. studenoga s početkom u 18 sati održati u Gradskoj knjižnici Vukovar u organizaciji Centra za kulturu medija i Media In Time festivala novinarstva.

Današnje ratne sukobe poput aktualnoga rusko-ukrajinskog rata gledamo praktički u realnom vremenu zahvaljujući medijima i mogućnostima korištenja društvenih mreža i raznih internetskih platformi kojima je praktički nemoguće sakriti bilo koji događaj a bojišnici i iza nje. Prvi rat koji se medijski pratio u stvarnom vremenu bio je Zaljevski rat 1991. godine.

Te iste, 1991. Hrvatska je proživljavala svoju ratnu kalvariju u kojoj su posebno velika očekivanja bila od novinara, ratnih izvjestitelja. U kakvim su uvjetima radili, jesu li njihova izvješća bila cenzurirana, jesu li se bojali i na kakve su sve prepreke nailazili ne bi li njihova vijest ugledala svijetlo dana, na okruglom stolu “Novinari na prvoj liniji bojišnice” govorit će ratna novinarka HRT-a Višnja Mišin, Hrvoje Runtić, ratni dopisnik Hine, Hrvoje Đurašin, ratni novinar HRT-a i ratni snimateljem HRT-a Pero Barić.

Razgovor će moderirati novinarka Hrvatskog radija Vukovar, Jasenka Vrdoljak.

Događaj je otvoren za javnost.