Na vinkovačkoj Banji obitava više od 1.000 jedinki ptica močvarica

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na vinkovačkim jezerima Banja svoj dom ima najveća populacija ptica močvarica u Vukovarsko-srijemskoj županiji, utvrđeno je proteklih dana tijekom tradicionalnog međunarodnog zimskog prebrojavanja ptica močvarica koje se tijekom siječnja provodi diljem zemalja Europske unije, pa tako i u na prostoru Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije.

Po podacima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, čiji su djelatnici zaduženi za prebrojavanje ptica, na vinkovačkoj Banji obitava više od tisuću jedinki.

Prebrojavanje je obavljeno na trideset različitih lokaliteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a hladno zimsko vijeme i vodena staništa većinom okovana ledom, pogodovali su dobrim rezultatima zbog veće koncentracije močvarica na određenim lokalitetima, navode iz županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Zabilježeno je više različitih vrsta ptica močvarica među kojima najveću populaciju imaju obične divlje patke, liske, labudovi, mlakuše i kormorani.

Informacije o vrstama ptica vodenih staništa i broju jedinki svake pojedine vrste, prosljeđuju se u Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu radi procijene stanja populacije utvrđenih vrsta.