Most: Za sada je izbjegnuta štetna odluka

Foto: Most Vinkovci

VINKOVCI, Povodom odlaganja sjednice Gradskog vijeća Vinkovaca, do čega je došlo radi nedostatka kvoruma, oglasio se i vinkovački Most koji navode kako su uspjeli spriječiti donošenje nelogičnoga i štetnoga aneksa ugovora o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH.

„Radi se o ugovorima koji su ranije sklopljeni s trgovačkim društvima iz grupacije Agrokor d.d. i koja su zakonom, tzv. “Lex Agrokor”, već regulirana na način da je po sili zakona izvršen prijenos svih prava ranije sklopljenih ugovora na nova društva “Agrokor plus”, a koji važi i prema svim trećim osobama koje nisu sudjelovale u tome postupku. Budući da su novim vlasnicima ta prava osigurana ovim zakonom, nema nikakve potrebe za donošenjem aneksa od strane jedinica lokalne samouprave“, navodi se u priopćenju Mosta.

Pozvali su i Vladu RH, koja je sklapala i prvotne ugovore s tvrtkama Agrokorova koncerna, da se ne skriva iza jedinica lokalne samouprave i ne bježi od svoje odgovornosti, koju ovim činom pokušava zaobići.

„Jedinice lokalne samouprave nemaju uvid u temeljne dokumente, kao što su cjelokupni dosjei o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, kao ni gospodarski programi. Agrokorove tvrtke sada su većinom u vlasništvu stranoga kapitala i nema razloga da im se odobrava korištenje zemljišta pod povlaštenim uvjetima, pogotovo nema razloga da Gradsko vijeće pristane na takvo što. Stoga je Most zahtijevao brisanje ove točke“, ističu iz Mosta.

Dodaju i kako je sva oporba to podržala pa iako prijedlog nije dobio potrebnu većinu, ni sam dnevni red u cjelini nije dobio potrebnu većinu.

„Nakon stanke od 30 minuta u vijećnici se pojavila samo oporba, dok su vijećnici vladajuće većine izostali, srušivši time kvorum sjednice koju su sami sazvali. Time je štetna odluka za sada izbjegnuta“, pojašnjavaju iz Mosta.