I Vinkovčani lubenicu za utrku imaju: Prvu vinkovačku lubenicu obitelji Veselčić

Foto: Đuro Karalić

Sezona je lubenica, mnogima omiljene ljetne poslastice koja je, barem što se tiče uzgoja onih s domaćih polja, ove godine započela nešto kasnije. Razlog je hladno proljeće te domaće lubenice tek sada dolaze na štandove, a među onim domaćim proizvođačima koji su ovih dana konačno dočekali da mogu u polje u berbu lubenica je i obitelj Mirjane Veselčić iz Vinkovaca.

“Ova nam je godina jako loša. Najveći problem nam predstavljaju vrane s kojima nikako da izađemo na kraj. Čim smo lubenice posadili, one su počele vaditi tek posađene sadnice. Sada, kada lubenice dozrijevaju napadaju ih i buše kljunovima”, priča Mirjana Veselčić iz “Veselog poljodjelca” na vinkovačkim Jošinama dodajući kako ljudi često nemaju spoznaja koliko je proizvodnja lubenica težak posao i kako ideja o lakoj zaradi u toj proizvodnji i nije tek tako lako ostvariva. “Uvijek naiđete na neku poteškoću, ali borimo se kako znamo i umijemo. Imamo i top kojima vrane pokušavamo rastjerati ali kroz godine naučile su na njega i više ne reagiraju previše. Svašta smo pokušali, ali bezuspješno”, kaže.

Po njezinim riječima, posebice velike probleme stvorila je hladnoća koja je usporila rast i zriobu lubenica koje su inače Veselčići na štand znači iznijeti već oko 20. lipnja, a ove godine taj se datum pomjerio na sredinu srpnja. “Ova godina je specifična. Iako je lubenica bila u zemlji, hladnoća je usporila njezin rast i razvoj i ovo je rezultat. Danas je 15. srpnja i ove lubenice koje vidite prve su koje smo iznijeli na prodaju”, kaže Mirjana navodeći kako njezinoj obitelji posebice velik problem predstavlja nedostatak dovoljnih poljoprivrednih površina kako bi mogli ispoštovati plodored. “Dobar plodored je vrlo bitan za uspješan uzgoj lubenice. Imamo nešto svoje zemlje i u zakupu, ali nedovoljno kako bi mogli u potpunosti razviti proizvodnju lubenice, koju na području grada Vinkovaca jedini mi proizvodimo. Zato smo je i nazvali Prva vinkovačka lubenica”, priča dok kćeri pomažu u prodaji na štandu na vinkovačkoj gradskoj tržnici.

“Kada je berba svi smo uključeni, od najmlađih do najstarijih, a angažiramo i radnike po potrebi”, kaže Mirjana Veselčić dodajući kako je ovogodišnja lubenica iznimne kvalitete i ima zadovoljavajuću maloprodajnu cijenu od 4 kune po kilogramu. U ponudi na štandu Veselčićevih na vinkovačkoj tržnici su lubenice sorte Bedouin koju je lako prepoznati po tigrastim prugama i Lady čija je kora mramorno-prugasta. I jedna i druga dobro su rodile, a Veselčići se nadaju kako će lubenice iz vlastite proizvodnje moći nuditi kupcima sve do polovice rujna. Jer, ljeto je, barem za lubenice, tek započelo.