Županja: Svečano otvoren 28. festival glumca

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Predstavom ‘Predsjednici&ca (Pretposljednja večera)’ Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, u režiji Tarika Filipovića nastala u koprodukciji Kerempuha i FIJI grupe, u Županji je večeras započeo 28. festival glumca na kojem će do 11. rujna u gradovima Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku biti izvedeno 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, koje za festival odabrao izbornik, glumac Ivica Pucar.

Na prigodnoj svečanosti u Dvorani Mladost u Županji festival je otvorenim proglasima pročelnica za društvene djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić.

Glumce i posjetitelje pozdravio je i županjski gradonačelnik Damir Juzbašić, a prigodnim riječima obratio se i predsjednik Festivalskog vijeća, glumac Joško Ševo koji je ustvrdio kako je Festival glumca u svim kategorijama festival izvrsnosti. Govorili su i predsjednica Hrvatskog  društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović i domaćica 28. festivala glumca, kazališna glumica Ksenija Prohaska zahvalivši se HDDU što joj je povjerio tu čast koju su, istaknula je, prije nje imali kazališni velikani poput Fabijana Šovagovića, Zvonimira Torjanca, Nade Subotić, Relje Bašića i drugih.

“Festival glumca izvrstan je po glumačkim ostvarenjima, on je u području izvrsnosti i u pogledu našeg ocjenjivačkog suda kao i po kakvoći publike koja nas gleda u ovih pet gradova”, rekao je predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo dok je Iva Hraste Soče ispred Ministarstva kulture ocijenila kako Festival glumca karakterizira emocija. “Svi osjećamo tu emociju i to je ono što je posebno kod ovog festivala”, kazala je Hraste Soče.

Predstave će pratiti Ocjenjivački sud u kojem se nalaze glumci Ivica Zadro i Jakov Bilić te glumica Ana Marija Vrdoljak, a koji će na kraju festivala donijeti i odluke o dobitnicima nagrada ovogodišnjeg Festivala glumca.