Planinari Frankopana vikend proveli penjući se na Triglav

Foto: PD Frankopan

ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI, Protekli petak i subotu planinari Frankopana iskoristili su sunčan vikend i lijepo vrijeme za odlazak na najviši vrh Slovenije, Triglav. 

Frankopani koji su par dana ranije, 30, kolovoza slavili dvije godine postojanja, krenuli su put Triglava u petak u rane jutarnje sate. Po dolasku u Sloveniju, do doma “Vodnikov dom na Velom polju” na visini od 1817 metara hodali su nešto više od tri sata, te su se nakon kratkog odmora odlučili na odlazak na jedan od obližnjih vrhova, Vernar, visok 2225 metara.

Slijedeće jutro, već prije zore, krenuli su put Triglava. Na putu su okrijepu i odmor potražili u domu Planika na visini od 2408 metara, Na osunčan vrh Triglava stigli su u prijepodnevnim satima. Vrh Triglava visok je 2864 metra, na vrhu se nalazi poznati Aljažev stup, koji je malo, limeno sklonište u koje se može planinar skloniti u slučaju nevremena. Poznato je da je vrh prvi puta ispenjan 26. kolovoza 1778. godine. Triglav je jedan od najposjećenijih vrhova ne samo u Sloveniji, nego i u Europi, a za sam uspon koji je kombinacija alpinizma i planinarenja potrebna je dosta dobra kondicija.

Planinari Frankopana Rokovci-Andrijaševci, imaju svoje sjedište u Andrijaševcima, broje 40  članova, te odlaze na razne razne destinacije, organizirano, ili samostalno, pa tako je i njihova mlada članica Nikolina nedavno osvojila vrh Ararata u Turskoj, na visini od 5137 metara. Zainteresirani za planinarenje s Planinarskim Društvom “Frankopan”, mogu se obratiti predsjednici društva Dragici Šibenik, na broj 099/516-1427, porukom na Facebook stranicu ili profil društva.