Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave blagdan Božića – Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Pixabay/oberhausen

Vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru okupili su se jutros na bogoslužjima u pravoslavnim crkvama na području Vukovarsko-srijemske županije, a potom će slavlje svečanim objedom i čestitkama nastaviti u krugu obitelji.

U Vukovaru bogoslužja su služena u pravoslavnim crkvama Svetog oca Nikolaja, Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi i Svetog kralja Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovo naselje, kao i u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača. Svečana bogoslužja služena su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U božićnoj poruci vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, jerej Srđan Lukić, paroh vinkovački poručio je kako imati mir Božji, znači imati mir sa Bogom, sa bratom sa čovjekom, sa sveukupnom tvorevinom božjom.

“Čak i onda kada valovi ovog nemirnog svijeta zaprijete da sve potope i unište, kao što je to u ovo naše vrijeme, mi obogaćeni i ispunjeni božanskim mirom ostajemo mirni i spokojni, jer znamo riječi Spasitelja koji sve kršćane svih vremena hrabri riječima: Ne bojte se! i dodaje „….ja sam sa vama u sve dane do svršetka vijeka”, navodi jerej Lukić.

Paroh iločki, protojerev-stavrofor Predrag Azap u božićnoj poruci vjernicima ustvrdio je kako su Hrvatskoj potrebni jedinstvo i zajedništvo.

“Što prije to shvatimo, to će biti bolje za našu kuću, za našu djecu, za naraštaje koja dolaze. Ti naraštaji budući u nas gledaju, u nas se uzdaju da im sigurnu kuću ostavimo. Služeći Domovini u kojoj živimo moći ćemo svjetla obraza pred našu djecu i unuke stati, oni će biti ponosni na nas, a i ozarena lica ćemo pred Gospoda stati jer svako naše uređeno selo i uredan grad u našoj Domovini, rad i poštenje, sve su to vrijednosti koje želimo i trebamo u našem okruženju”, navodi iločki paroh Predrag Azap u božićnoj poruci.

Stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitku je uputio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

“Proslavite ovaj najradosniji blagdan u miru i sreći, uz molitvu i božji blagoslov, a radost Božića podijelite sa svojom obitelji , bližnjima i svim ljudima dobre volje”, navodi se u čestitki župana Dekanića.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a pored te Crkve, Božić 7. siječnja proslavljaju i crnogorska, makedonska, ruska, gruzijska pravoslavna crkva, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj.

Na gregorijanski kalendar prešle su carigradska patrijaršija (duhovno središte pravoslavlja) grčka, rumunjska, bugarska i ciparska pravoslavna crkva i još neke druge.

Neke pravoslavne crkve koriste oba kalendara: albanska pravoslavna crkva, pravoslavne crkve poljskih, čeških i slovačkih zemalja.