Županijsko državno odvjetništvo: U krvi Maria Banožića nije pronađena prisutnost alkohola

Foto: Ivan Matić

U uzorku krvi koji je nakon prometne nesreće uzet od bivšeg ministra obrane Maria Banožića, nakon što je u subotu u ranim jutarnjim satima skrivio prometnu nesreću s smrtno stradalom osobom, nije utvrđena prisutnost alkohola, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

“Ovo je državno odvjetništvo 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi). Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika”, navode iz vukovarskog ŽDO.

Napominju kako je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog ŽDO u Vukovaru izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, koji su nalozi 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku.
Iz odvjetništva također napominju kako još uvijek nisu zaprimili kaznenu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske protiv Banožića uz napomenu kako je dodatno ŽDO obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao očevidu ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja.

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu, poručuju te dodaju kako će povodom informacija objavljenih u medijima “vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba”, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti.