Pavliček: Ova Vlada uništit će tradicijsko svinjogojstvo i to će ostati upisano

Foto: Hrvatski suverenisti

VUKOVAR, Kako se afrička svinjska kuga širi Slavonijom i sve je veći broj eutanaziranih svinja tako se i sve više zaoštrava situacija te su svinjogojci sve glasniji i nezadovoljniji. Slijedom toga u Hrvatskom saboru su Hrvatski suverenisti pokrenuli raspravu o opozivu ministrice poljoprivrede Marije Vučković za koju smatraju kako se nije pokazala u borbi protiv ove bolesti, a da na kraju najdeblji kraj izvlače sami svinjogojci. Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček kaže kako su u saboru prikupili 39 potpisa oporbenih zastupnika kako bi se mogla pokrenuti rasprava o opozivu ministrice zbog, kako kaže, katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge.  

„Takav način borbe protiv te bolesti za rezultat će imati potpuno uništenje tradicijskog svinjogojstva u Hrvatskoj. Do sada je bilo deset raznih naredbi ministarstva s puno nelogičnosti gdje se ljudima zabranjuje iz nulte, 1 i 2 kategorije u zonama zaraze držanje svinja slijedećih godinu dana. Pri tome čak i sama uredba EU govori da je dovoljno bilo nakon dezinfekcije cjelokupnog prostora nakon 15 dana ponovno omogućiti držanje svinja. Osim toga poklano je više od 50.000 svinja u klaonicama po cijeni od 0,80 eura po kilogramu što je daleko ispod tržišne cijene koja iznosi 2 eura po kilogramu. Sve to samo potvrđuje da je cijelu ovu situaciju iskoristila mesna industrija kako bi ostvarila ekstra profit i da se pogoduje trgovačkog lobiju ali i ide na štetu slavonskog seljaka“, rekao je Pavliček.

Dodaje kako je Hrvatska samo 50 posto samodostatna u proizvodnji svinjskog mesa kao i da će nakon afričke svinjske ta brojka drastično pasti. Prema njegovim riječima rezultat neadekvatne borbe pokazuje i to da se afrička svinjska kuga sa jednog dvorišta proširila na njih 1.100, sa jedne općine na 21 općinu i sa jedne županije na tri županije, a da je do sada eutanazirano radi bolesti ili sumnje na bolest 34.000 svinja.

„Koliko je Vladi stalo do same Slavnije i seljaka pokazuje i činjena da je za cjelokupnu borbu protiv afričke svinjske predviđeno 35 milijuna eura kao i da je prije dva tjedna premijer otvorio dionicu od 3 kilometra ceste kod Rijeke vrijednosti 69 milijuna eura. Sve to pokazuje kako je Slavonija i dalje zadnja rupa na svirali ovoj Vladi. Stoga tražimo smjenu ministrice Vučković i da se pod hitno na čelo ministarstva postave stručni ljudi. Tradicijsko svinjogojstvo u Hrvatskoj nije uništila jedna Austro Ugarska, jedna Kraljevina Jugoslavija, NDH ili komunistička Jugoslavija ali ga je uništila Marija Vučković i ova Vlada i to će trajno ostati upisano“, istakao je Pavliček.

Na kraju je rekao kako podržavaju aktivnosti Stožera za obranu hrvatskog sela i sve njihove zahtjeve, a posebno one za ukidanje kategorija i omogućavanje trgovine svinjskim mesom.