Županija potpisala 80 ugovora od dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji

Foto: Đuro Karalić

Župan Damir Dekanić potpisao je danas 80 ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.

“Županija je na samom početku predvidjela 1,5 milijuna kuna za ovu namjenu, no kada su prijave počele pristizati postalo je jasno da jako puno obitelji ima isti broj bodova, pa se iznos povećao na 1,8 milijuna. U konačnici ćemo zbog tog povećanja ići na rebalans. Raduje nas da je 80 obitelji dobilo ova sredstva koja će im zasigurno pripomoći u opremanju prve nekretnine”, istaknuo je župan Dekanić.

“Ova financijska sredstva mi jako puno znače, kao i svim mladim obiteljima na području naše županije jer smo u velikim troškovima zbog kupnje kuće”, rekla je Lidija Ratkić iz Vinkovaca. Dodala je i kako ima dvoje male djece, a sredstva koja su pristigla od Županije planira utrošiti na uređenje kupljene nekretnine.

Dodijeljena sredstva jako puno znače i Marku Klariću iz Vukovara.

“Zahvalan sam Županiji na potpori koju mi je pružila jer će nam kao mladoj obitelji pomoći pri uređenju kuće koju smo nedavno kupili jer nećemo morati dizati kredit i dodatno se zaduživati”, rekao je ovaj mladi Vukovarac.

Po riječima župana Dekanića, ove je godine bilo dva razreda pomoći, 20 tisuća kuna za gradove i 25 tisuća za općine, a slijedeće godine se planira uvesti treći razred, čime će općine od posebne skrbi ili one u kojima je zabilježen najveći odlazak mladih dobiti i veće iznose sufinanciranja.

“Sredstva će se slijedeće godine sigurno povećati, a ono što želim napomenuti je i da u našim pravilima ne postoji odredba po kojoj netko ne može dobiti sredstva, ako ih je prethodno dobio od države, općine ili grada, pa ako i druge jedince provedu ovakve programe to može biti značajna pomoć mladim obiteljima za novi početak”, poručio je župan.

Inače, Javni poziv bio je raspisan 28. veljače 2022. godine i trajao je do 31. ožujka 2022. godine. Ukupno se prijavilo 163 osobe što je i najveći broj dosada, a ugovore je potpisao ukupno 80 korisnika.