U Vukovaru obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar

Foto: Đuro Karalić

Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, poručio je izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved u govoru na svečanosti obilježavanja 31. obljetnice Bitke za Vukovar koja je danas obilježena u Vukovaru.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade, Branko Borković kazao je kako je borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja, spomenuvši kao posebice teško, pitanje nestalih osoba iz Domovinskog rata.

“Do kada će nadležni svojim nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve”, zapitao je Borković rekavši kako pri tome misli na državno odvjetništvo.

Govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić rekavši kako je Vukovar bio i ostao heroj Domovinskog rata.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Siniša Jurković, ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac te drugi uzvanici.

Uoči svečanosti, koja je započela intoniranjem himne i prijenosom na video zidu podizanja državne zastave na vukovarskom Vodotornju koju je podigao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Na zgradi bolnice otkrivena je ploča s novim imenom te ustanove koja je, odlukom Vlade, dobila ime ratnog vukovarskog kirurga dr. Juraja Njavre. Ujedno je otkrivena i ploča s novim imenom dosadašnje Bolničke ulice koja je odlukom Gradskog vijeća Vukovara preimenovana u Ulicu dr. Vesne Bosanac.