Županija osigurala sredstva za plaće 63 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika za učenike s teškoćama u razvoju

Foto: Đuro Karalić

Vukovarsko-srijemska županija i ove provodi projekt „Socijalna kohezija i jednake mogućnosti : integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja“, kojim je u školskoj godini 2022./2023. osigurano pružanje podrške u nastavi za 79 učenika s teškoćama kroz zapošljavanje 63 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika.

“Riječ je o hvale vrijednom projektu vrijednom gotovo tri milijuna kuna, a Županija ga provodi u suradnji sa europskim Socijalnim fondom”, rekao je na konferenciji za novinare župan Damir Dekanić dodajući kako će ove školske godine pomoć biti osigurana za 79 učenika što je, kaže, porast u odnosu na prošlu godinu kada je pomoć osigurana za 59 učenika.

“Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi posla je sve više i izuzetno mi je drago da smo i ove godine uspjeli aplicirati, te proći na natječaju za ovaj Projekt jer će on za ovu školsku godinu osigurati pomoć i djeci i roditeljima”, istaknuo je Dekanić navodeći kako je projektni prijedlog Vukovarsko-srijemske županije uspješno prošao fazu procjene kvalitete u postupku dodjele bespovratnih sredstava, te su osigurana sredstva u maksimalno traženom iznosu od 2.989.918,80 kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH ( 15%) i iz Europskog socijalnog fonda ( 85%), dok Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i nositelj projekta, projekt sufinancira sa 5 %.

Županijska pročelnica za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić kazala je kako iz godine u godinu raste broj djece koja trebaju pomoćnika u nastavi, što je trend u cijeloj Hrvatskoj.

“Znakovito je da se u prvi razred osnovne škole u ovoj školskoj godini prijavio veći broj autistične djece, i to nas je neugodno iznenadilo”, rekla je Mustapić-Karlić rekavši kako je najveći broj djece koja trebaju pomoćnike u nastavi iz ruralnih dijelova županije.