Završna konferencija BIC projekta koji bi trebao donijeti 200-ak novih radnih mjesta

VUKOVAR, U prostorima nekadašnjeg pogona Poly, a sada dijela Gospodarske zone Vukovar, održana je završna konferencija projektaRazvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC-Vukovar“. Konferenciji je nazočio i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić koji je pohvalio grad Vukovar, kada je riječ o privlačenju sredstava iz EU fondova, ali i najavio da ove godine Hrvatska može očekivati povlačenje duplo više sredstava iz europskih fondova nego prošle godine. Najavio je i nova značajna ulaganja u Vukovar poput modernizacija i opremanja Opće županijske bolnice Vukovar, izgradnje studentskog doma…

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako gradske vlasti očekuju puno od ovoga projekta koji bi u skoroj budućnosti trebao dovesti do novih zapošljavanja i otvaranja proizvodnih tvrtki. Kako navode iz Grada Vukovar BIC sadrži 11 poslovnih prostora (površine od 159,49 m2 do 1.416,34 m2), Centar inovativnog poduzetništva namijenjen manjim inovativnim tvrtkama, nudi 15 poslovnih prostora (površine od 19,41 m2 do 75,29 m2) kao i Edukacijski centar koji uključuje konferencijsku dvoranu od 160 m2 te dvoranu za edukacije od 80 m2.

-Gospodarstvo je ključ svega i od njega polazi sve. U zadnje dvije godine otvorili smo novih 319 radnih mjesta i tako preokrenuli neke trendove koji su već godinama prisutni u gradu. Otvorili smo i 5-6 novih proizvodnih tvrtki“, rekao je Penava.

Govoreći o BIC-u dodao je kako je već raspisan javni natječaj kako bi se popunile proizvodne hale pri čemu su osnovna dva preduvjeta da djelatnost bude proizvodna i ekološki prihvatljiva. Poduzetnici koji postanu dio BIC-a imati će na raspolaganju niz pogodnosti poput povlaštene cijene najamnine. Naime, „stanari“ BIC-a prvih šest mjeseci najamninu ne plaćaju, potom plaćaju po 3, onda 6 i 9 kuna dok na kraju dolaze do realne tržišne cijene od 12 kuna po kvadratu.

IVAN MATIĆ

Foto: Ivan Matić