Odbačena kaznena prijava protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin

OSIJEK/VUKOVAR, Osječko Županijsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu novinarke Karoline Vidović Krišto i povjesničara Josipa Jurčevića protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića za ratni zločin protiv ratnih ranjenika i bolesnika te civilnog stanovništva, izvjestilo je to odvjetništvo u četvrtak.

“Analizom prikupljenih podataka i dokaza nije potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio navedena kaznena djela, niti bilo koja druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, te je stoga kaznena prijava protiv njega odbačena”, navodi osječki ŽDO.

Karolina Vidović Krišto i Josip Jurčević sumnjičili su Stanimirovića da je 20. studenoga 1991. u vukovarskoj bolnici, nakon pada grada, sudjelovao u odvođenju ranjenika iz bolnice, te da je 18. listopada 1991. u Lovasu sudjelovao u odvođenju mještana u minsko polje kako bi ga očistili od mina, nakon čega su pripadnici srpske paravojske u njih pucali i ubili 21, a ranili 14 osoba.

Također su mu na teret stavljali da je 2. svibnja 1991. u Borovu Selu aktivno sudjelovao u mučenju i ubijanju 12 hrvatskih policajaca, ranjenih u oružanom sukobu sa srpskim pobunjenicima, kao i da je u listopadu 1991. u Tovarniku sudjelovao u odvođenju ranjenog hrvatskog vojnika, nakon čega je ubijen.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Ivan Matić