Živi zid predlaže hitne mjere za pomoć građanima i spas poduzetnika

Foto: Živi zid

VUKOVAR, Živi zid Vukovarsko – srijemske županije ne slaže se s mjerama koje za cilj imaju pomoći građanima u potrebi i poduzetnicima, a koje je Gradsko vijeće Vukovara donijelo na svojoj ovotjednoj on line sjednici.

Kako stoji u priopćenju Živog zida, kojega otpisuje vukovarski vijećnik i koordinator Živog zida u Vukovarsko-srijemskoj županiji Pavao Josić osim naslova Posebne mjera za korištenje proračunskih  sredstava Grada Vukovara i populističkog opisa  Mjere koje imaju za cilj pomoći posebno pogođenim skupinama građana kao što su mlade obitelji te gospodarstvenici grada Vukovara, mjere koje će dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjenja,  u suštini ne znače ništa osim što troše papir i dižu tlak građanima.

„Smiješna je činjenica da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra „posebnom mjerom“ (privilegijom) oslobađanje poslodavaca koji imaju zakupljene poslovne prostore u vlasništvu Grada Vukovara od plaćanja najma jer ti poslodavci i ukoliko uopće trenutno rade, čine to s bitno smanjenima kapacitetom i minimalnim brojem radnika, a da ne spominjemo one kojima je rad posve zabranjen. Manje –više ne rade i logično je da ne plaćaju, ta se mjera sama po sebi podrazumijeva. Oslobođenje od plaćanja  vrtića roditelje čija su djeca na preporuku Stožera civilne zaštite ostala u svojim domovima», istaknuti kao mjeru također je smijurija. Logično je da roditelji čija djeca ne idu u vrtić u ovim trenutcima ne trebaju plaćati vrtić“, stoji u priopćenju.

Dodaje i kako se radi o jeftinom prikupljanju političkih poena u vrijeme teške zdravstvene krize ali i predlažu mjere koje bi u vrijeme epidemije moralo donijeti Gradsko vijeće Vukovara.

„Potrebno je smanjiti cijenu vode, smanjiti cijenu odvoza smeća, ukinuti komunalnu naknadu građanima, osloboditi građane plaćanja parkirališta, odustati od fiksnog dijela za grijanje, sufinancirati grijanje, osloboditi građane svih paušala, sufinancirati račune za struju,  sufinancirati plaću djelatnicima gradskih poduzeća  kao i poslodavcima lokalnih tvrtki čiji su djelatnici povećano izloženi riziku od zaraze,  omogućiti privatnim OPG –ima (besplatno)  na glavnom trgu postavljanje štandova s velikom razmakom kako bi mogli svoju robu plasirati građanima, jer ako se može kupovati u stranim trgovačkim centrima u Vukovaru koji su svi u zatvorenim prostorima, zašto se to ne može na otvorenom prostoru od domaćih proizvođača uz poštivanje mjera i naputaka Stožera civilne zaštite. Nadalje potrebno je aktivirati lokalne call centre za psihološku pomoć i podršku građanima jer jedan telefon vukovarskog Crvenog križa nije dovoljan i ne radi 24 sata. Pod hitno je potrebno uspostaviti privremene autobusne linije praćene zaštitarima ili komunalnim redarima, kako bi građani koji moraju na posao, a nemaju automobile uspjeli stići do svojih radnih mjesta. Možda je upravo sada pravi trenutak da gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  odustane od dekorativnog ukrašavanja dizalica u Luci Vukovar i za tu namjenu predviđenih 5,5 milijuna kuna za reflektore (odnosno sredstava za samoreklamu i uljepšavanje imagea narušenoga tijekom unutarstranačkih HDZ-ovih izbora)  preusmjeri u neke od ovdje navedenih mjera kako bi građanima uistinu pomogao, a ne prodavao maglu“, navodi Josić.