Na zgradi Šumarskog doma otkrivena spomen ploča Mati Medvedoviću

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na zgradi Šumarskoga doma u Vinkovcima, na pročelju u Glagoljaškoj ulici, voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić tijekom prigodne svečanosti otkrio je spomen-ploču Mati Medvedoviću koju su zajednički postavili Hrvatske šume, Slavonska naklada “Privlačica” i Hrvatsko šumarsko društvo.

Mato Medvedović (1872.-1944.) radni vijek proveo je u Brodskoj imovnoj općini kao nadšumar, a pored posvećenosti šumarstvu bavio se i arheologijom, pjesništvom, numizmatikom, a Vinkovčanima je najpoznatiji kao autor gradskog grba. Temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vinkovci 7. studenog 1946. godine, bila je upravo zbirka Mate Medvedovića koju je Gradsko poglavarstvo Vinkovaca otkupilo još 1942. godine.

Iako je rođen u Vrbanji, Mato Medvedović cijeli je svoj životni i radni vijek proveo u Vinkovcima i osim posvećenosti šumarstvu bavio se i prikupljanjem arheološke građe i njegova kolekcija je sastavni dio Gradskog muzeja Vinkovci. Bio je i predsjednik Gradske knjižnice od 1920. do 1921. godine, član i  autor himne Hrvatskog pjevačkog tamburaškog društva “Reljković, naveo je Martin Grgurovac iz Slavonske naklade “Privlačica” rekavši kako se na spomen ploči nalazi i reljef s likom Mate Medvedovića, rad županjskog kipara Rudolfa Švagelja Lešića.

Svečanosti je nazočan bio i predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlajnić koji je kazao kako je to društvo u posljednjih petanestak godina postavilo diljem Hrvatske desetak spomen ploča zaslužnim šumarima.