Žetva: prinosi dobri, ali otkupna cijena upitna

ŽUPANJA, Žetva pšenice u punom je jeku na vukovarsko-srijemskim poljima, a žeteoci neumorno rade ne bi li iskoristili lijepo i stabilno vrijeme i žetvu priveli što prije kraju. Prinosi u dosadašnjem tijeku žetve su više nego dobri ali kada se govori o otkupnoj cijeni, tu stvari po seljake za sada, ne stoje najbolje.

„Žetva je počela i već sada se može vidjeti kako će prinosi biti najmanje 30 posto veći nego prošle godine, a ovisno o ulaganjima i tiplogiji zemljišta, prinosi pšenice kod pojedinih kooperanata kreću se od 5 do 9 tona po hektaru dok prosječni prinos, u dosadašnjem tijeku žetve, iznosi 6,1 tonu po hektaru”, navodi upravitelj Poljoprivredne zadruge “Napredak” iz Županje Marko Bačić, čija zadruga surađuje s 600 kooperanata s županjskog područja.

Po njegovim rječima, ovisno o ulaganjima i tiplogiji zemljišta, prinosi pšenice kod pojedinih kooperanata kreću se od 5 do 9 tona po hektaru dok prosječni prinos iznosi 6,1 tonu po hektaru.

„Prošle godine prosječan prinos je bio 5,1 tonu pšeničnog zrna po hektaru“, podsjeća Bačić dodajući kako nažalost povećani pronosi u pravilu djeluju i na otkupnu cijenu pšenice i to u negativnom smislu.

Navodi kako se najčešće spominje otkupna cijena od 90 do 95 lipa po kilogramu ovisno o kvaliteti, a glavni parametri za određivanje cijene bit će sadržaj proteina i glutena u zrnu.

“Međutim, da bi seljacima ovogodišnja žetva pšenice bila isplativa, otkupna cijena bi trebala biti oko kune po kilogramu pšenice. Za sada se nažalost ne ide u pravcu te cijene. Pšenice ima dosta još iz prošle godine, a ima je i u okruženju tako da će teško biti postići cijenu veću od kune”, mišljenja je Marko Bačić.

 Što će u konačnici biti s cijenom ovogodišnjeg roda pšenice, trebalo bi se znati vrlo brzo jer se žetva primiče kraju.

 

ĐURO KARALIĆ