Želite li zablistati u novogodišnjoj haljini, krenite s vježbanjem odmah! Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: zenstvena.com

  Završilo je i još jedno ljeto i ušli smo u jesen, no to ne znači da se smijete opustiti. Sada je idealno vrijeme da počnete ili nastavite vježbati kako biste novogodišnje blagdane i razne domjenke, koji se sada još uvijek čine dalekima, ali brzo će oni, dočekali još spremniji i zadovoljniji nego što ste do sada bili.

  Malo hladnije vrijeme i ugodni večernji sati dozvoljavaju nam da vježbamo na otvorenom. Svakodnevno vježbanje višestruko je korisno za naš organizam, no ujedno nam pruža i mogućnost da se odmaknemo od svakidašnjice te ne razmišljamo o povratku na posao i novim obvezama koje nas očekuju.

  S obzirom na visoke ljetne temperature, pretpostavljam da ste vi koji ste vježbali tijekom ljeta već navikli na teretanu i sprave za vježbanje. No i priroda nam nudi mnoštvo alternativnih verzija sprava.

  Znanstveno je dokazano da je vježbanje na otvorenom puno efikasnije od vježbanja u zatvorenim dvoranama ili teretanama. Evo i nekoliko razloga zašto bi tijekom ovih divnih jesenskih dana trebali što je više moguće vježbati vani.

  1. Vježbanjem vani trošimo više kalorija
   Otpor koji nam vjetar stvara tijekom trčanja ili vožnje biciklom uzrokuje veću potrošnju kalorija nego što je to obično slučaj. Također, zbog neravnog terena naše se tijelo mora jače potruditi kako bi izbjeglo eventualne opasne situacije te održalo balans čime se naravno troši i više kalorija.
  2. Vježbanje na otvorenom poboljšava naše raspoloženje
   Brojna istraživanja pokazuju veliku povezanost između provođenja vremena na otvorenom i smanjenja razine stresa. Aktivnost, sunce te povećan postotak kisika pomažu prilikom otpuštanja serotonina (hormona sreće) u mozgu.
  3. Besplatno je
   Svaki odlazak u teretanu naravno ima svoju cijenu. Vježbanje vani ne samo da je višestruko korisno, nego je i besplatno te dostupno svakome. U današnje vrijeme skoro svaki grad ima svoj streetworkout park koji je odlična zamjena za teretanu te pruža šarolike mogućnosti vježbanja.
  4. Izlaganje biljkama jača naš imunološki sustav
   Istraživanje koje je provedeno 2007. godine pokazalo je kako se ljudima koji su proveli minimalno 2 sata u prirodi povećala razina stanica koje su važne za uništavanje infekcija i malignih oboljenja.
  5. Aplikacije za trčanje – najveća motivacija vježbača
   Svatko od nas ima nešto što ga motivira. To može biti smanjenjkilaže, smanjenje potkožnog masnog tkiva, broj prijeđenih kilometara, povećanje tempa trčanja, itd. Runtastic je jedna od brojnih aplikacija koje bilježe vaše aktivnosti te vam pokazuju podatke kao što su: dužina, brzina, tempo, nagib, frekvencija srca, itd. Aplikacija pokazuje koliko ste točno kilometara prešli i u kojem vremenu te vas samim time motivira za nastavak aktivnosti. Aplikacija prati razne aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, vožnja biciklom, planinarenje, veslanje, kajak, skijanje i sl. a ima i opciju ručnog unosa podataka za aktivnosti kao što su aerobik, crossfit, vježbanje u teretani ili vani, itd. Uz Runtastic možete koristiti i brojne druge aplikacije kao što su: Endomondo, ZombiesRun, Sport Tracker i sl.