Zbog rekonstrukcije kanalizacije, Vinkovčanima skuplja voda

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Odlukom Gradskog vijeća Vinkovaca građani toga istočnoslavonskog grada ubuduće će plaćati naknadu za razvoj u iznosu dvije kune po svakom potrošenom prostornom metru vode za sve kategorije potrošača.

Kako je pojašnjeno tijekom sjednice Vijeća održane u utorak, riječ je o naknadi vezanoj uz projekt dogradnje i rekonstrukcije kanalizacijske mreže na području grada Vinkovaca odnosno projekta Poboljšanje vodno–komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna.

“Poznato je da smo ušli u veliki projekt aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo, Cerna, kojim ćemo dobiti osam tisuća besplatnih priključaka za kanalizacijsku mrežu, 52 kilometra novih cesta i sve ostalo što ide kroz projekt koji je vrijedan 350 milijuna kuna. Gradovi i općine u ovom projektu imaju obvezu sufinanciranja i svi koji uz sudjeluju uveli su naknadu za razvoj te i Grad Vinkovci uvodi naknadu za razvoj u iznosu od 2 kn / m3 isporučene vode za sve kategorije potrošača”, pojasnio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ta je odluka prihvaćena glasovima vladajućih s obzirom da je oporba iskazala nezadovoljstvo što se trošak financiranja projekta aglomeracije svaljuje na građane, a glasovima vladajućih prihvaćeno je i davanje jamstva Grada HNK Cibaliji za kredit u iznosu pet milijuna kuna.

“Ova odluka Gradskog vijeća trebala bi pridonijeti da Cibalia konačno stane na svoje noge, a to je ono što svi želimo”, pravdao je prijedlog odluke gradonačelnik Bosančić podsjetivši kako Cibalia iduće godine slavi 100. obljetnicu osnutka te je postala neodvojivim dijelom indentiteta grada Vinkovaca.

Iz oporbe vladajućima su zamjerili što se problemu financijske opstojnosti Cibalije ne prilazi sustavno, već, kako je kazao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Davor Benić, vatrogasnim mjerama koje imaju kratkoročni efekat umjesto da se konačno iznađe dugoročno rješenje za trajnu opstojnost kluba.

“Mi smo za dobru, stabilnu i jaku Cibaliju, ali nismo za krparenje rupa. Cibaliji je potrebna kvalitetna strategija za oporavak, a ne krparenje rupa”, mišljenja je bio predsjednik Kluba vijećnika Mosta, Darko Posarić.