Gunja: održana terensko-pokazna vježba “Obrana od poplava 2016.”

GUNJA, Sedamdesetak pripadnika Civilne zaštite s područja općina Gunja i Drenovci u županjskoj Posavini sudjelovalo je u subotu u terensko-pokaznoj vježbi “Obrana od poplava 2016.” tijekom koje su uvježbavani u punjenju vreća s prijeskom, izgradnji zečjih nasipa, protutlačnih zdenaca i češljeva.

“Želimo ovom vježbom pokazati sposobnost u izgradnji tzv. zečjih nasipa”, kazao je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić dodajući kako su pored pripadnika civilne zaštite u vježbu bili uključeni i predstavnici Hrvatskih voda, policije, Crvenog križa te pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Gunje i Drenovaca.

Vježba je održana na prijelaznoj rampi savskog nasipa “Stara ciglana” i to tri dana uoči druge obljetnice velike poplave koja je 17. svibnja 2014. godine zadesila taj dio županjske Posavine. Naime, uslijed visokog vodostaja rijeka Sava probila je 17. svibnja nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca.

Potpuno su ili djelomično tada poplavljena naselja Gunja, Rajevo Selo, Račinovci, Đurići, Posavski Podgajci i Soljani. U poplavi su poginule dvije osobe, a evakuirane su tisuće ljudi dok je procijenjena šteta veća od dvije milijarde kuna.

ĐURO KARALIĆ