Zbog pravnog propusta o rebalansu proračuna na idućoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca

VINKOVCI, Sjednica Gradskog vijeća grada Vinkovaca, zakazana za srijedu, kasnila je s početkom gotovo dva sata, a razlog su bile stanke tijekom kojih je Povjerenstvo za Statut i Poslovnik razmatralo primjedbu koju je na točke dnevnog reda vezane uz gradske financije uputio predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Damir Rimac.

U pitanju su bile točke dnevnog reda koje su se odnosile na prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Vinkovaca za 2015. godinu, prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju proračuna za 2016. godinu, te prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proračunu za 2016. godinu.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Damir Rimac ukazao je kako se te točke, a koje nisu prošle na sjednici Vijeća od 14. lipnja, po Statutu i Pravilniku pod istim nazivom na dnevnom redu Vijeća mogu naći tek po isteku 90 dana, ili ako Vijeće o tome donese drukčiju odluku, a što ovdje nije bio slučaj.

“Ne znam što bih rekao. Ovakve se stvari jednostavno ne bi smjele događati, poglavito ne u upravama koje su godinama uhodane. Netko valjda misli da materijale koje dobijemo nećemo ni pročitati. Očito postoji problem komunikacije između predsjednice i tajnika Gradskog vijeća, a čini mi se i među članovima vladajuće koalicije jer ovo što se dogodilo nije prvi put”, mišljenja je Damir Rimac.

U konačnici, donesena je odluka da se sporne točke, uz točku o Prijedlogu izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2016. godinu, uvrste u dnevni red slijedeće sjednice Vijeća.

Po riječima predsjednice Vijeća Kate Krešić, ništa se neće dogoditi ukoliko se još malo sačeka sa rebalanskom gradskog proračuna.

“Najvažnije je da se sjednice vode sukladno Poslovniku i ako postoje koji propusti da se na njih ukaže i da ih se ispravi”, kazala je Krešić.

U nastavku vijećnici su raspravljali o niz tema među kojima i o izvješću o obavljenoj financijskoj reviziji rada Vinkovaca za 2015. godinu.

“Upravo nalaz revizije već godinama govori koliko se transparetno vodimo u trošenju gradskog proračuna i koliko pazimo da svaka kuna bude potrošena sukladno zakonu i propisima. Sve je čisto i to je utvrdila i državna revizija koja nije pronašla ni jednu zamjerku na trošenje sredstava iz gradskog proračuna”, poručio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

ĐURO KARALIĆ