Ministar Medved u koloni vozila čekao na prijelaz državne granice na graničnom prijelazu Županja. I dalje se istražuje cijeli događaj

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Policija i dalje provodi istragu događaja koji se dogodio 15. svibnja na graničnom prijelazu Županja kada je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved prelazak državne granice čekao u koloni vozila. Naime, Medved toga dana trebao u službeni posjet u BiH za što je, kao štićena osoba, ranije imao najavljen prioritetni prijelaz državne granice. Taj prijelaz je bio najavljen ali do njega nije došlo pa je Medved prijelaz granice čekao u službenom vozilu. Dolaskom na granični prijelaz policijska službenica je od njega zatražila osobnu iskaznicu na uvid i provjeru.

Prema jednoj informaciji došlo je do nesporazuma između ministrovog protokola i šefa smjene na graničnom prijelazu, a po drugoj je ministar na granični prijelaz kasnio, odnosno nije se pojavio u ranije naznačeno vrijeme. Kako god radi ovoga propusta policija i dalje istražuje što se dogodilo 15. svibnja, odnosno kako se moglo dogoditi da štićena osoba nema osiguran prioritetni prijelaz granice.

“Postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelaz, odnosno sumnja da nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice ministra Medveda. Postupanje policijske službenice, koja je provela postupak granične kontrole proveden je sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije niti može biti propust u radu“, navodi se u priopćenju PU.

Foto: www.vukovar.hr

Napominju i kako za sada, radi ovoga propusta, nitko nije disciplinski kažnjen.

Mediji su prenijeli informaciju i kako je radi ovoga događaja Medved kontaktirao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i zatražio pojašnjenje. Navodno kako su i šef smjene i ostali službenici u toj smjeni morali se pismeno očitovati. Danas je se oglasio i Medved rekavši kako mu se zločesto i zlonamjerno imputira te da je sve to laž. Demantirao je da je zvao ministra Božinovića rekavši da nije tražio da se bilo koga sankcionira. Kazao je i kako je čekao u redu na graničnom prijelazu te da uvijek poštuje propise i tako svojim primjerom pokazuje da je to moguće kao i da je poslije čekanja na GP Županja Ministarstvo branitelja poslalo upit Ministarstvu unutarnjih poslova s upitom je li sve bilo u skladu s propisima i procedurom.

O cijelom događaju na graničnom prijelazu Županja oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je stao na stranu ministra Medveda.

„U današnje vrijeme dovoljno je jednom poslati lažnu poruku, a da se onda na nju mora odgovarati istinitim tezama. Istina je da me kolega Medved nije nazvao, a kamoli da bi sugerirao kažnjavanje policajca. Ono što je činjenica je da je kolega Medved čekao u redu, prošao je uredno granični prijelaz, neprioritetno i zbog toga policija provodi određeni postupak – zbog sebe. Naravno, i zbog potpredsjednika Vlade. Ovdje se radi o dužnosniku hrvatske Vlade koji je, iako to nije morao, u okviru svih postupaka koji postoje u hrvatskoj policiji, uredno čekao red. Moguće je da je netko u sustavu unutarnjih poslova napravio individualni propust, odnosno grešku koja nije velika“, rekao je Božinović.