Položeni vijenci podno obnovljenoga bugarskog vojnog groblja

VUKOVAR, Neposredno kod Gradskog groblja u Vukovar prigodnom komemoracijom i polaganjem vijenaca otkriveno je obnovljeno bugarsko vojno groblje. Radi se o spomeniku u spomen na 1.027 bugarskih vojnika koji su se borili na strani antifašističke koalicije i koji su stradalih u završnim operacijama na kraju Drugoga svjetskoga rata.

„Tijekom Drugoga svjetskoga rata na području Hrvatske, Srbije i Makedonije poginulo je oko 10.700 bugarskih vojnika koji su se daleko od svojih domova borili protiv nacizma. Ovdje je pokopano 1.027 bugarskih vojnika“, rekao je ministar obrane Bugarske Nikolay Nenchev.

Vijenac je položila i veleposlanica Bugarske Tanya Dimitrova koja je rekla kako je prije izgradnje novoga spomenika u čast palim bugarskim vojnicima bugarsko vojno groblje u Vukovaru obilježeno 1965. godine.

„Groblje je tijekom Domovinskoga rata oštećeno da bi tijekom 1999. godine bila postavljena spomen ploča. Tijekom 2002. godine groblje je obnovljeno“, rekla je Dimitrova.

Na novom spomeniku stradalim bugarskim vojnicima uklesana su imena svih 1.027 stradalih vojnika. Uređen je i okoliš oko njega. Među okupljenima na bugarskom vojnom groblju bili su i sudionici tih završnih borbi koji se i danas sjećaju posljednjih mjeseci Drugoga svjetskog rata. Među njima je i Todor Anastasov koji se prisjetio kako je kod Sotina smrtno stradalo 26 njegovih prijatelja nadajući se kako su na spomeniku uklesana i njihova imena. Podno spomen obilježja stradalim bugarskim vojnicima vijence su položili izaslanastva iz Bugarske ali i izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

IVAN MATIĆ