Zbog nedostatka trupaca Spačvi prijeti otpuštanje radnika

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovačkoj Spačvi prijeti otpuštanje radnika ukoliko se zadrži sadašnja kvota raspodjele drvnih trupaca ugovorena između Hrvatskih šuma i Udruženja drvoprerađivača pri HGK, upozorio je na knferenciji za novinare predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar rekavši kako je Spačva imala u planu ove godine zaposliti 200 novih radnika, ali kako sada, i to dolazi u pitanje ili bolje rečeno, postaje nemogućom misijom.

“Kada bismo uspjeli kupiti još 10.000 prostornih metara trupaca hrasta, Spačva bi mogla zaposliti još 200 radnika i proizvesti finalne proizvode koje bi mogla izvesti u više od 30 zemalja svijeta. Ako se pismo razumijevanja koje su potpisale Hrvatske šume i Udruženje drvoprerađivača pri HGK bude strogo provodilo, Spačva će iz godine u godinu dobivati sve manje trupaca i dolaze u pitanje radna mjesta”, rekao je Faletar.

Spačva godišnje dobije 56.000 prostornih metara trupaca, a trebalo bi joj 10 posto više kako bi se mogla zadržati sadašnja proizvodnja, kazao je Faletar rekavši kako je svjestan da svi žele slavonski hrast. Po njegovom mišljenju, pri raspodjeli drvne mase prioritet bi trebali imati oni drvoprerađivači koji stvaraju visoku dodanu vrijednost i spremni su zaposliti nove radnike. Također je kazao kako će, ukoliko se stanje ne promjeni, u pitanje doći i sadašnja radna mjesta u Spačvi.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Marijan Novosel koji je upozorio kako se kriteriji po kojima se raspodjeljuje drvna masa drvoprerađivačima često zlouporabljavaju od pojedinaca te mnogo pojedinaca u Hrvatskoj debelo zarađuje na drvnoj masi koju prodaju i preprodaju kao sirovinu u inozemstvu.

Po njegovim riječima iz Slavonije na godinu iseli na tisuće ljudi i svakoj vladi mora biti u interesu sačuvati tvrtke kao što je Spačva.

“Mora se to učiniti i zbog ovih 850 radnika koji su odlučili ostati u Hrvatskoj i Vinkovcima, i zbog mogućnosti da ova tvrtka zapošljava još više radnika”, poručio je Novosel.