Završeni su radovi na prespoju vodovodne mreže u Ulici Hansa Dietricha Genschera u Vinkovcima

Foto: Vinkovački vodovod i kanalizacija

Završeni su radovi prespoja vodovodne mreže koji su tijekom dana izvođeni u Genscherovoj ulici u Vinkovcima. Puštanje vode u vododopskrbni sustav krenut će oko 19 sati te se potpuna normalizacija vodoopskrbe očekuje u noćnim satima. U tom razdoblju može se dogoditi da se kod nekih potrošača pojavi zamućenje vode zbog čega će djelatnici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije tijekom večeri izvršiti ispiranje vodovodne mreže.

“Korisnicima zahvaljujemo na strpljenju i molimo za još malo razumijevanja dok se vodoopskrba u potpunosti ne normalizira. Za sve upite kao i informacije o trenutnom stanju korisnicima je na raspolaganju besplatni broj telefona 0800 2254 od 0 do 24 sata”, poručuju iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Navode kako je bilo riječ o završnim radovima na rekonstrukciji vodovodne mreže u sklopu projekta „Smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca“ nakon kojih će Vinkovci dobiti 9,3 km rekonstruirane vodovodne mreže što je od iznimne važnosti jer se na taj način smanjuje broj kvarova na mreži kao i gubici u sustavu, priopćili su iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

“Poznato je da su cjevovodi dotrajali zbog starosti i loše kvalitete materijala te da je na njima zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzroka vodnih gubitaka u sustavu. Stoga je glavni cilj ovog projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama. Osim rekonstrukcije 9,3 km cjevovoda, projektom obuhvaćena i sanacija mjesta curenja, ugradnja rubnih zasuna te uspostava DMA zona kao i nabava opreme za održavanje sustava”, ističe se u priopćenju za javnost.

Radovi su obuhvatili implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju lokacije curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na granicama zona, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju cjevovoda na području Kanovaca, te nabavu instrumenata za ispitivanje.

Tijekom projekta sanirana je i vodosprema na Kanovcima i to premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima vode, a ujedno smanjuju gubitke vode iz vodospreme i štite građevinsku strukturu samog objekta. Ti materijali od HZJZ imaju certifikat da mogu biti u dodiru s namirnicama za ljudsku potrošnju čime su poboljšani uvjeti za kvalitetu pitke vode.

Na početku je projekt financiran sredstvima Hrvatskih voda i Grada Vinkovaca u iznosu od 3,17 milijuna eura (23,9 milijuna kuna), a zatim sredstvima EU, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Grada Vinkovaca u iznosu 2,5 milijuna eura (18,7 milijuna kuna) od čega je 80 posto iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, navode iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Poručuju kako je to samo prva faza provedbe projekta rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda grada Vinkovaca, a druga faza prijavljena je na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te su Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji odobrena sredstva za te radove. Ugovor je potpisan između Ministarstva gospodarstva, Hrvatskih voda i VVK, a cjelokupna procjena za izvođenje radova na izgradnji i rekonstrukciji vodnokomunalne infrastrukture na distribucijskom području iznosi 43,9 milijuna eura. Unutar projekta u Vinkovcima će biti rekonstruirano 15,77 km vodoopskrbne mreže.