Završni radovi na obnovi replika prapovijesnih kuća na vinkovačkom Sopotu

Foto: Grad Vinkovci

U Arheološkom parku Sopot kraj Vinkovaca traju završni radovi na obnovi replika prapovijesnih kuća koje su izgrađene prije desetak godina, te je došlo vrijeme za njihovu temeljitu obnovu koju u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci provode članovi Udruge “Čuvari starih zanata” iz Karanca.

“Ove kuće, nalaze se točno iznad kuća koje su tu bile izvorno u razdoblju prije gotovo 7.000 godina. Samo naselje funkcioniralo je nevjerojatnih 800 godina. Ovo je sada početak jedne temeljite obnove lokaliteta i njegova daljnjeg razvoja”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić.

Završne obnoviteljske radove obišao je i gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Zahvaljujem izvođačima koji su strpljivo i marljivo radili jer ovo nije jednostavan posao. Ove tehnike danas malo tko radi i mislim da su oni jedni od rijetkih koji to znaju. U ove radove uložili smo 200.000 kuna, a želja nam je da u konačnici, od samoga Sopota pa do Šokačkog stana, stvorimo jednu lijepu cjelinu koja će imati arheološki i turistički značaj. Vjerujem da će svi Vinkovčani doći ovdje, prošetati, provozati se biciklom i vidjeti kako su prvi Vinkovčani, ako ih tako možemo nazvati, živjeli”, istaknuo je Bosančić.

Foto: Grad Vinkovci