Završili prosvjedi, traktori maknuti s cesta, a provedba dogovorenog tek se očekuje

Foto: Đuro Karalić

Hrvatski narod je uspio i napravio dobru stvar za hrvatsku poljoprivredu, ostavio je tradiciju na selu, borio se i uspio u tome. Možemo biti zadovoljni, trebamo otići svojim kućama. Ovaj ću tren raspustiti prosvjede u svim županijama, svi idemo kućama, pripremiti se za Božić, riječi su predsjednika Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislava Pokrovca kojima su završili 15-dnevni prosvjedni svinjogojaca u Slavoniji, nezadovoljnih načinima borbe države protiv afričke svinjske kuge.

Najavio je kako se za sedam dana održati novi sastanak s potpredsjednikom Vlade Ivanom Anušićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

“Naša je borba tek počela, nije završila. Imamo puno problema, nova naša tema bit će poljoprivredno zemljište”, poručio je Pokrovac pozdravljen pljeskom prosvjednika zadovoljnih što je dogovor konačno postignut te se mogu vratiti svojim domovima.

Prosvjednicu su zahtijevali zabranu eutanazije i omogućavanje prometa zdravih svinja te svinjokolja. Bili su to njihovi najvažniji zahtjevi o ukupno njih 12, a oko koji je jučer na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede postignut dogovor.

Međutim, ukoliko se dogovoreno ne bude poštovalo, Pokrovac je najavio da prosvjednicima već iza nove godine neće biti problem ponovno izaći na ceste.