Pavliček: Zar glas Vojislava Stanimirovića ili Srđana Milakovića vrijedi više od glasa Marijana Živkovića?

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, VUKOVAR, U govoru u Hrvatskom saboru zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako je unatoč Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima vladajuća većina propustila ispraviti nepravdu izglasanu prije četiri mjeseca prihvaćanjem amandmana SDSS-a.

„Tim amandmanom, koji je danas sastavni dio ovog Zakona, pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa za općinska ili gradska vijeća u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine više od 15% udjela u stanovništvu“, rekao je Pavliček.

Prema njegovim riječima tako će primjerice u Vukovaru, ukoliko na redovnim izborima ne osvoje zakonski zajamčen broj vijećnika, pripadnici srpske nacionalne manjine moći dva puta glasovati i kandidirati se za to isto Gradsko vijeće dok je većinskom hrvatskom narodu to onemogućeno. Ističe kako se time Hrvati dovode u neravnopravni položaj u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu i postaju građani drugog reda u vlastitoj državi.

„Zar glas jednog Vojislava Stanimirovića ili pak Srđana Milakovića vrijedi dvostruko više od glasa Marijana Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja. Ovakvim Zakonom o lokalnim izborima žrtvuju se Hrvati grada Vukovara i svi branitelji koji danas žive u herojskom gradu. Ovaj zakon je još jedan rezultat političke trgovine HDZ-a i SDSS-a“, istakao je Pavliček.

Dodao je i kako očekuje od Ustavnog suda RH da do lokalnih izbora poništi dio ovog Zakona te prihvaćanje njegovog Zahtjeva za Ocjenu ustavnosti, kako bi se „ova nepravda ispravila“.