Završen drugi dokumentarni film iz serijala Vučedolske tajne. Premijera filma Vučedolska jarebica najavljena za petak u Cinestaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Redatelj Darko Puharić i profesor Aleksandar Durman posjetili su danas gradsku upravu Vukovara kako bi gradonačelnika Ivana Penavu i njegovog zamjenika Filipa Sušca upoznali s tijekom snimanja znanstveno – povijesnog serijala o vučedolskoj kulturi. Riječ je o kulturi koja dominirala Europom prije 5000. godina, a ovaj filmski serijal se bavi najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca te brojnim geografskim i povijesnim elementima.

U svojoj izjavi Aleksandar Durman kazao je da je arheološki lokalitet Vučedol reklama za Vukovar, istočnu Slavoniju, Republiku Hrvatsku ali i cijelu Europu.

„Istraživanjima o Vučedolu bavim se od 1981. godine, dakle već 40 godina i zadovoljstvo mi je istaknuti da je puno toga prvoga što se dogodilo u Europi, ostvareno upravo u okvirima vučedolske kulture. Najviša razina indoeuropske civilizacije krenula je upravo s Vučedola“, rekao je Durman.

Podsjetio je kako su Vučedolci bili znatno ispred vremena u kojem su živjeli tako da su već oprije 5.000 godina proizvodili obuću za lijevu i desnu nogu, imali standard vrata kakav i danas koristimo, proizvodili razne alate, broncu…

Redatelj Darko Puharić rekao je kako shvatili da se ovakva bogata europska baština mora ekranizirati te su prijedlog uputili gradonačelniku Penavi.

„Bez podrške Grada Vukovara bilo bi gotovo nemoguće realizirati ovakav jedan serijal, čije snimanje se uskoro privodi kraju. Završena su prva dva filma serijala, premijera trećeg filma očekuje se u ožujku iduće godine, četvrtoga u rujnu te nam ostaje za snimiti još posljednji film iz serijala. Serijal „Vučedolske tajne“ snimamo u visokoj 4K rezoluciji, a u njemu sudjeluju profesionalni i amaterski glumci“, rekao je Puharić.

Prvi film serijala naziva „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima te slijedi premijera drugog filma „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe. Treći film „Noćno nebo“, „Život Vučedolaca“ i „Širenje Vučedolske kulture“ očekuju nas iduće godine, a zasigurno će odgovoriti na brojna pitanja o vučedolskoj kulturi.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako se radi o iznimno važnom projektu za Vukovar i Vukovarce koji pokazuje kako su Vučedolci živjeli prije 5.000godina.

„Riječ je o projektu koji se tiče svih budućih generacija, kako Vukovaraca, tako i cijele Republike Hrvatske. Grad Vukovar prepoznao je sjajnu ideju i odlučio velikim dijelom sufinancirati projekt koji kroz kvalitetnu prezentacijsku priču utemeljenu na znanstvenim spoznajama predstavlja dobitnu kombinaciju za promociju kulturne baštine našega područja, ali i za širenje znanja o povijesti ovoga kraja“, rekao je Penava.

Premijera drugoga filma „Vučedolska jarebica“ najavljena je za petak, 24. rujan, u vukovarskom Cinestaru s početkom u 19:30 sati.