Zašto su prozori zrakoplova ovalni?

Koliko god se neki bojali i strahovali od raznih stvari putovanje zrakoplovima postala je, i to posebno u razvijenim zemljama svijeta, uobičajena svakodnevna pojava. Ipak, i dalje je niz nepoznanica i sitnica koje obične ljude navode na razmišljanje. Među takvim pitanjima su i ona gdje se prazni sadržaj iz WC-a u zrakoplovu, može li udar groma srušiti zrakoplov kao i zašto su na zrakoplovima prozori isključivo ovalnog oblika. Kada je riječ o pitanju gdje se prazni sadržaj iz WC-a u zrakoplovu treba znati da plava tekućina koja se nalazi u zrakoplovnom WC-u je mješavina koja prekriva neugodne mirise. Sav sadržaj, uz glasni usisni zvuk, iz školjke bude povučen i odlazi u spremnike koji se prazne nakon što zrakoplov sleti na odredište.

“Istina je da u spremniku nađemo mnogo stvari koje tamo ne bi trebale biti, ali jaki sustav koji “usisava” sadržaj WC školjke napravljen je tako da se pazi na sigurnost putnika, objašnjeno je na blogu KLM-a.

Isto tako treba znati da udar groma neće srušiti zrakoplov iako piloti izbjegavaju olujna nevremena. Udar groma može oštetiti neke dijelove zrakoplova ali zato postoje sigurnosni naputci kako treba postupati da bi se sigurno sletjelo. Niti turbulencije, tijekom kojih se putnici osjećaju neugodno, a mnogi se dobro i uplaše, neće srušiti zrakoplov.
Kada je riječ o ovalnim oblicima prozora na zrakoplovima oni su uvedeni radi sigurnosti. Naime, prvi komercijalni zrakoplov iz 1952. Godine, Havilland Comet, imao je uglasta prozorska stakla. To se ubrzo pokazalo velikom pogreškom. Uslijed leta i velike razlike tlaka u kabini i izvan nje, upravo je najveći pritisak bio na kutovima prozora, što predstavlja prijetnju sigurnosti. Nakon nekoliko zrakoplovnih nesreća u kojima su mnogi putnici izgubili svoje živote, inženjeri su uspjeli detektirati problem i otada su prozori na zrakoplovima ovalnog oblika. Daily Mail piše i kako rupica na dnu prozora postoji također isključivo radi sigurnosti.

„Ona pomaže pri regulaciji pritiska na prozorsko okno iz kabine i osigurava da prozor, ako dođe do toga, puca prvo izvana. Prozor na zrakoplovu sastoji se od tri okna – vanjskog i srednjeg koji su od stakla te unutarnjeg od plastike, navodi Daily Mail.
DAILY MAIL/IVAN MATIĆ